Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Süleyman Eser
Üye 2 Ekim 2023
2

Neanderthaller aramızda mı?

Merhabalar, 26 yaşındayım ve alın açıklığında belirgin bir çıkıntı, kulakları/kafa derisini hareket ettirme ve benzeri bir çok tuhaf şeyi yapabiliyorum ve vücudum da genel geçer h.s. sapiens şeklinde sayılmaz. Türkiye'de bir şekilde dna/gen analizi yapan bir kurum var mı? Düşüncelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.
327 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 2 Ekim 2023

Neandertaller genimizde yaşıyor mu?

On binlerce yıl önce, homo cinsindeki birçok insan soyu dünya üzerinde yaygındı. Şimdi geriye sadece biz, yani ''Homo Sapiens'' kaldı. Ancak günümüzde hala genomlarımızda bu yok olmuş insanların kalıntılarını taşıyoruz. İlk fosili, Neander Vadisi'nde bulunarak şuan ki ismi almıştır.

Sapiens'lere göre çok daha dayanıklı ve güçlüdür. Soğuğa dayanıklıdırlar. Ateşi iyi kullanırlar. Savunma aletleri yaparlar. El becerileri oldukça gelişmiştir. Büyük bir kafatasına sahiptirler. Kemikli bir buruna, çıkık alın kemiği ve büyük kafatasına sahiptiler. Aslında çok da ''ilkel'' oldukları söylenemez. Çünkü bazı yemekleri pişirebiliyor, mezarlar yapıyor, duvarlara resimler çiziyorlardı, giyiniyorlardı, avcılık yapıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

National Geographic

Neandertaller, Sapiens ile çiftleşmesi sonucu bazı genler aktarıldı. Vücutta ve yüzde bulunan çiller, buna bir örnektir. Bu genin, Neandertallerin soğuk iklime uyum sağlamalarından veya güneşin etkilerinden ortaya çıktığı düşünülüyor. Açık ten rengine sahip olmayı başka bir örnek olarak ele alabiliriz. Bu, onların soğuk iklimlerde yaşaması ve kamufle olmalarını sağlıyordu.

Sonuç olarak, genomumuzda eski atalarımızın izlerini taşıyoruz. Ama tam olarak Neandertal saf bir homo cinsi şuan aramızda yok. Sadece onların kalıntılarını vücudumuzda taşıyoruz. Bu da fenotipimize yansıyor.

Türkiye'de bu gen araştırmasını yapan bir kurum var mı bilmiyorum. National Geographic bu tür genom araştırmalarını titizlikle yapıyor.

Kaynaklar

  1. E. Ertuğrul. Neandertaller Dna'mızda Yaşıyor - Ve Diğer Eski İnsanlar Da - Arkeofili. (22 Mart 2022). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Şolcun. Neandertal Nedir? Neandertaller Yaşıyor Mu?. (25 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Ders: Tarih | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close