Merhaba.
Açıkçası uzun zamandır üzerine düşündüğüm ve bir yazı kaleme almayı istediğim bir konu. Ancak henüz argümanlarımın öncülleri konusunda emin değilim. Yine de şunu söyleyebilirim ki ilk bakışta (prima face) argüman epey güçlü görünüyor. Eğer yerleşik inançlarımızın epistemik statüsü evrimsel bir süreçte sürekli değişiyorsa ve naturalizm türündeki bir inanç kümesine de sahipsek, bu durumda aynı anda ikisini de savunmak konusunda bazı zorluklar ile karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü naturalizm yaklaşımımızda evrimsel bir sürecin sonunda elde edilmiş ve pek tabi ileride değişebilir olacaktır. Bu epistemik unsurlarımızdan şüphe etmemizi gerektirebilir. Ancak diğer yandan epistemik unsurlarımızın güvenilirliği de evrimsel süreçte elde edildikleri için güçlü olabilir gibi geliyor bana. Bilemiyorum :I Şimdilik izninizle Garner'dan yaptığım bir çeviriyi yollamak istiyorum, yazıyı kaleme alınca tekrar burada paylaşacağım.
Merhaba!
Attığınız makaleyi okudum ancak Evrim ve natüralizm arasındaki "epistemik çelişki" yi pek anlayamadım. Genel olarak bazı felsefi ilkelere başvurulmuş, tezlerin doğrulanması için, konuyla bağıntılı olarak şuradan alıntı yapayım.
"Plantinga daha sonra evrimin doğru inançlar meselesi ile ilgili olmadığını tartışmaya devam eder. Tam tersine evrim tamamen hayatta kalmakla ilgilidir. Ve kişi doğru inançlara sahip olmasa da hayatta kalabilir. Kişinin yanlış inançlar hatta saf iç güdülerle (yani inanç olmadan da) hayatta kalabileceği düşünülürse, bunlar Plantinga’nın ilk öncülüne dair epey destek sunar. (6) Plantinga daha sonra, kişinin hayatta kalmak için doğru inançlara sahip olmasının zorunlu olması gerekmediğine göre, gerçeklikle ilgili herhangi bir inanca sahip olmanın fark yaratmadığını ifade eden “farksızlık/kayıtsızlık ilkesi”ne başvurur."
Mesela burada sunulan ilkenin, sunulan tezle pek alakası olmadığını ve tabiri caiz ise kelime oyunu yapıldığını düşünüyorum. Hatta evrimin doğayı temel alması bile zaten natüralizm ile sıkı bir ortak bağ oluşturur. Birçok uyuşan yönü var natüralizm ve Darwinci Evrim kuramının, fakat yine söylemeliyim ki argümanları tam olarak kavrayamadım.
Düşüncelerim kısaca bunlardı.