Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Ali
Ali Ali
1,330 UP
Üye
3

Mutlak doğru var mıdır, eğer yok ise tüm bunların anlamı nedir?

Kime sorsam mutlak doğru yoktur, doğru görecelidir diyor. Eğer mutlak doğru yok ise herhangi bir şey hakkında yargıda bulunamayacağımız sonucuna varamaz mıyız? Yani bütün bu evreni anlama, iyi bir insan olma çabası boşuna mıdır? Bir de mutlak doğrunun olmaması mutlak doğru olmaz mı?
3,422 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Mutlaklığı belirleyen şey nedir burada o önemlidir. Yani bir referans noktasının belirleyiciliği varsa o referansa göre mutlak geçerli olan ve doğru olan şeyler vardır. Eğer referans noktasını kaldırırsanız bu durumda mutlaklık elbette kalkabilir. Mutlak doğru yoktur demek ben hiç bir şeyi referans noktası almıyorum demekle aynı şeydir. Eğer birisi bir şeyi referans noktası olarak kabul ediyorsa artık kabul ettiği referans noktasına göre türeyen mutlak tanım ve ifadelerden bahsedebiliriz.

Örneğin bir A noktasına göre mesafeler kesin olarak tanımlanabilir. Eğer A noktasını referans kabul etmekten çıkarsanız herhangi bir ölçüm yapamazsınız.

Bir TV ekranındaki görüntüyü oluşturan LEDler tek tek anlamlı bir görüntü ifadesi içermez. Ancak gözünüzü referans alırsanız orada anlamlı bir görüntü oluşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle mutlak doğru yoktur diyenler referans noktasını kaldırarak herşeyi görece hale getirme hatasını yaparlar. Çünkü onlar kendilerini, düşüncelerini bile referans almaktan çıkararak bu gibi söylemlerde bulunurlar. Düşünüyorum o halde varım sözü için düşünebilmek var olmak açısından bir referans alınmıştır. Eğer bu düşünce olgusunu da referans olmaktan çıkarırsanız kendinizin varlığı bile anlamsız bir şeye dönüşür. Yani o TV ekranında aslında hiç bir resim yok gerçekte anlamsız bir LED topluluğu var demek zorunda kalırsınız. Kaldı ki kendiniz olmaktan, kendi tanımlamalarınızdan, kavramlarınızdan kurtulamayacağınıza göre bu düşünce zaten pratikte asla gerçekleştirilemez. Kısacası kendi varlıklarını referans kabul etmeyenler için herşey kendi varlıkları da dahil anlamsız bir atom yığınıdır. Hatta onlara göre canlılık diye bir olgu dahi yoktur. Aslında onlar pratik olarak da tutarsız bir zemindelerdir. Çünkü hiç bir zaman pratik olarak kendilerine dair referans durumundan da çıkmaları mümkün değildir. Yani insan olarak var oldular, algıladılar, tanımladılar, yaşadılar ve yaşıyorlar. Bunun gerçek anlamda dışına çıkamayacakları için pratikte her zaman kendi varlıkları, düşünceleri, tanımlamaları onlar için de bir referans noktasıdır.

306 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Töre
Okur

Bence mutlak doğru yok ama mutlak gerçek vardır.Örneğin "| |"burada 2 tane çubuk var,ama 2 aslında burada bizim olusturdugumuz bir varsayımdır.Yani ben aslında burada 4 çubuk var desem kimse bir şey diyemez.Orada ki durum ölçüdür ve ölçü mutlak gerçektir.Bizim yaptığımız kendimize göre bir varsayimla ifade etmektir.Biz evreni 1+1=2 ye göre kurguladık.Yani bana göre aslında bizim belirlediğimiz doğrular var ama aslen mutlak olanın mutlak gerçeklik olabileceğini düşünüyorum.

343 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close