Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Furkan
Üye 13 Haziran 2023
2

Minkowski'nin 4 boyutlu uzay zamanı nedir?

279 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
122K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 13 Haziran 2023

Merhaba

Basitce anlatmaya çalışacağım. Matematikçi olmayan biri 4 boyutlu şeylerden söz edilince biraz titrer ama yinede üstünde yaşadığımız dünyanın 4 boyutlu süreklisi olduğunu belirtmek doğal bir ifadedir

Uzay, 3 boyutlu bir sürekliliktir bununla durağan bir noktanın durumunu koordinatlar(x,y,z) ile tarif edilebilmenin mümkün olduğunu ve bu noktaların yakınında durumları x1, y1, z1 gibi koordinatla tariflenen ve birinci noktanın koordinatları olan x y z değerlerine istediğimiz kadar yakın olabilen sonsuz sayıda noktanın bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu özellik sayesinde bir sürekli den ve koordinatlardan dolayı bunun 3 boyutlu olduğundan söz edebiliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Minkowski tarafından özetle dünya diye adlandırılan fiziksel olaylar dünyası uzay zaman anlamında doğal olarak 4 boyutlu bir yapıdır(uzay zaman dedigimiz uzayin 3 boyutu ile zaman boyutunun=4 boyutlu yapı matematiksel modeli) çünkü her biri 4 uzay koordinatları ve 1 zaman koordinatı x y z t değeri ile tariflenen olaylardan oluşmaktadır

Bu anlamda minkowskinin dünyası da bir süreklilik dir çünkü öncekine de dediğim gibi her olayın yaninda x1 y1 z1 t1 olan ve basta sözü edilen x y z t olayından sonsuz küçük uzaklıkta bulunan çok sayıda düşünebilen olayla doludur.

Dünyayı 4 boyutlu olarak görme biçimi ilişkinlik kuramına özgündür, çünkü zaman bağımsızlığından uzaklaştırılmıştır.

Minkowskinin asıl başarılarını bunlardan ziyade görelilik kuramının 4 boyutlu uzay zaman süreklisinin oklidyen geometrik uzayın 3 boyutlu süreklisi ile ilişkisi olduğunu görmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

√-1ct koşulları altında görelilik kuramı isteklerini karşılayan yasalar zaman koordinatlarının 3 uzay koordinatı ile ile ayni rolü oynadığı matematiksel biçimleri alır.

Önceden bu 4 koordinat tamamen oklidyen geometrinin 3 uzay koordinatına karşılık gelirdi

Yani özetle görelilik teorisini en uygun bicimde gösterildiği matematiksel yapı.

Umarım bu açıklayıcı olmuştur.

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. İzafiyet Teorisi.
  2. Sibel Çağlar. Oklid Uzayi Ile Minkowskinin Uzayi. Alındığı Tarih: 13 Haziran 2023. Alındığı Yer: matematiksel org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close