Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Uğur Yardım
Uğur Yardım
1,127 UP
Üye
0

Milyonlarca yıl içerisinde, insanoğlunun evrimsel değişimleri neler olabilir?

İnsanoğlunun milyonlarca yıl sonra bile Dünya'da yaşıyor olduğunu farz etsek, insanların ne gibi dwğişimler geçirebileceği konusunda hayalgücümüzü kullansak, neler söylenebilir?
201 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Koyun
Murat Koyun
11K UP
Araştırmacı

Öncelikle evrim konusunda geleceğe yönelik varsayım ya da tahminler yapmadan evvel geçmişimizi iyi anlamamız gerekir. Yani geçmişten yola çıkarak Homo cinsinin zaman içinde evrimini anlayarak gelecekte nasıl bir evrimleşmenin olacağına dair ipuçları bulabiliriz. Bu noktada genotiplerindeki ve fenotiplerindeki belirgin farklılıklar, kısaca, evrimsel süreçte çok kritik yere sahiptir. Canlının hem hayatta kalma hem de neslin devamlılığı için kilit bir rol oynadığını belirtmekte fayda var. İnsanın evrimi her canlı için de olduğu gibi doğal çevreye olan adaptasyon ya da uyumla paralel şekilde gerçekleşir.

Geçmişe baktığımızda hastalıklar, doğadaki dış tehditler, beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere birçok etmen atalarımızın oldukça kısa ömürlü olmasına neden olduğunu göstermektedir. Şu an teknolojiyle birlikte birçok hastalığa karşı tedavi yöntemleri geliştirmiş durumdayız. Ya da evrimsel süreçte vücudumuz bu hassasiyeti yakalamış durumda. Örneğin Laktoz toleransını yaklaşık 10 bin yıl önce kadar kazanmış olup diyetimizde süt içme imkanı oluşturmuştur. Bazı insanlar halen bu toleransa sahip değildir elbet. Bazı hastalıklar ya da rahatsızlıklar zamanla yeni doğacak bireylerde görülmeyebilir ya da tam bağışıklık kazanmış şekilde dünyaya gelebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel olarak ele alırsak atalarımızın bize göre daha çok vücut kılların sahip olduğumuzu biliyoruz. Belki vücut kıllarının saç da dahil olmak üzere tamamını kaybedebiliriz. Boyumuz dahi atalarımıza kıyasla uzamıştır. Omurilik sırt ağrılarının önemli bir nedenidir. Homo erectus ile ayağa kalkmaya başlamasıyla zamanla kıvrılan ve S şeklini alan omurilik, günümüzde ofis hayatından kaynaklı sürekli oturmamız sebebiyle çok daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilir ya da günümüz koşullarına göre adapte olabilir. Yaşadığımız çevre, iklim, diyet her şey bu noktada çok önemlidir. Hatta uzay maceramız milyonlarca yıl sonra medeniyetimizi, eğer hayatta kalabilirsek, bir üst seviyeye çıkarabilir. Bu noktada bile maruz kaldığımız ortam ile kanımızdaki kırmızı kan hücrelerinde dahi değişiklik görülecektir. Vücudumuzun uğrayacağı kütle çekim gücü dolayısıyla kas yapımız, kemik yapımız ve doğal olarak boyumuz çok daha farklı yapıda olabilecektir. Örneğin; kütle çekim gücünün dünya göreceli olarak az olması boyumuzun daha uzamasına neden olabilir. Fosiller incelenirse atalarımızın daha farklı kafatası yapılarının oluğunu görebiliriz. Bu noktada uzak gelecekte değişim beklenebilir.

Öte yandan hiçbir değişikliğin olmayabileceğini ya da çok daha az belirgin değişikliklerin olabileceğine dair görüşler de vardır. Ancak milyonlarca yıl sonra, elbette ki, mutlaka belirgin değişiklikler ve farklılıklar olacaktır çünkü içinde yaşadığımız koşullar, doğa ve geniş çapta evren her lahza değişmektedir. Bunları tabi ki deneyimlememiz mümkün değildir. Ancak yine de hayal gücümüzü biraz zorlayıp nelerin farklı olacağını tahmin etmek bile gerçekten güzel bir duygudur. Son olarak, cevabı Bertrand Russell'ın sözüyle bitireyim: "Bilim, bilgiye sınırlar koyabilir, ancak hayal gücüne sınır koymamalıdır."

125 görüntülenme

Kaynaklar

  1. L. Jones. What Will Humans Look Like In A Million Years?. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: BBC Earth | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close