Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arşibalala Aşbara
Üye
0

Milli Eğitim müfredatı yani okullarda öğrencilere öğretilen bilgilerin doğruluk payı nedir?

Türkiye'deki okullarda öğrencilere verilen fizik, tarih, matematik, felsefe gibi dersleri kesin bir dille kabul etmeli miyiz?
560 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur-Skeptik

Sadece okuldaki bilgiler değil. Tüm bilgilere karşı şüphe duymalıyız. Bu bilgileri, belirli filtrelerden geçirmeliyiz. Bu filtreleri, bilginin önemine göre daha iyi seçmek gerekir kimi zaman.

Örneğin birinin sağlığı söz konusuysa çok daha şüpheci bakmalıyız duruma. Kararlarımızı daha emin verebilmek için kesinlikle bu gerekli.

Özellikle de günümüzde yaygınlaşan "internet doktorculuğu"ndan olabildiğince uzaklaşmalıyız mesela. İşin uzmanına (doktora) danışmalıyız. Hatta kimi zaman danıştığımız bu uzmanı bile sorgulamalı, araştırmalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

Hele hele yanlış bilginin virüslerden daha hızlı bulaştığı bu zamanlarda...

Diğer yandan bahsettiğiniz durum için konuşacak olursak. Benim gözlemlediğim kadarıyla Milli Eğitimin yayınladığı müfredat bilimsellikten çok "her şeyi bilme" üstüne kurulu. Birçok ders ve birçok konu var. Durum böyle olunca bazı durumlarda -hatta birçok durumda- ezbere başvuruluyor. Zaten bunu çoğu yerde duymuşsunuzdur. Belli bir müfredat var ve bu müfredat çerçevesinde bir şeyler öğretilmeye çalışılıyor. Neden? Çünkü sınavda "bu yerden" çıkacak. Bilmek istediğimizden değil yani, sınav uğruna öğreniyoruz her şeyi. Öğrenci merak ettiğinden değil, gireceğimiz TYT, AYT sınavları merak ediyor bu yüzden.

Anlayacağınız TYT, AYT sınavları bizim yerimize merak ediyor. Onların merak etmediği yerleri doğal olarak öğrenmiyoruz, bize öğretilmiyor. Neden? Çünkü çıkmayacak. Ne gerek var boş, beleş (!) bilgilere.

Evrim çıkacak mı sınavda? Yok. "Ee, ne öğreniyoruz o zaman, bize ne evrimden?" dedirtiyor bu sistem.

Tüm Reklamları Kapat

Kabaca mantık bu şekilde işliyor...

Buna karşı mükemmel çözüm yöntemlerimin olduğunu iddia etmiyorum. Bir eğitim uzmanı değilim. Fakat ortada bir sorun olmadığını söylemek de mümkün değil açıkçası. Yolunda gitmeyen bir şeyler var. Ve bunu herkes görüyor.

Belki müfredatta sadece önemli konulara yer verilse böyle olmayacak. Böylelikle sadeleşmeye gidilebilir. Kalan konular ise öğrencilere daha detaylı gösterilir. Detay olarak bahsettiğim şey, şu anki güncel (modern) bilgilerin öğretilmesi. Böylelikle az ama öz/gerçek öğretilmiş olunur. Tabii burada önemli konuları seçmekte önemli. Örneğin biyoloji dersinde evrim konusunun müfredatta yer almadığı bir sadeleşmeye gidilse, sadeleşmenin ne önemi kalır? Yani demek istediğim çok detaylı, çok geniş bir konu bu. Üstünde çok fazla düşünülmesi gerekilen, tartışılması gerekilen bir konu. Ben sadece bir öğrenci olarak fikirlerimi yazıyorum. Bunu ele alması gereken kişiler tabii ki de eğitim uzmanları.

Örneğin bu platformda daha önceden şöyle bir soru sorulmuştu:

Ranvier boğum sayısı impuls iletim hızına etki eder mi?

Bu soruyu okuldaki biyoloji müfredatına göre cevaplarsanız cevap başka, şu anki modern bilgilere göre cevaplarsanız cevap başka.

Kısaca sorgulamalı, araştırmalı, şüpheci davranmamız gerekiyor. Özellikle de böyle bir sistemde.

145 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close