Mide asidi kimyasal adıyla "Hidroklorik asit" pH noktası yaklaşık olarak 3'tür. Sulu ortamda neredeyse tamamı iyonize olur. Bu özellikleri ise onu güçlü asit yapmaktadır.
Sırasıyla ağız yoluyla yutulan HCl asit şöyle bir yol izleyecektir.
- İlk durağımız ağzımız. Asit ağız içi epitel hücrelerimizi parçalamaya başlayacak. Bu da sinir uçlarının açılmasına ve irrite olmasına neden olacaktır. Ve kalsiyum deposu dişlerimiz yoğun asitle karşılaşarak mine tabakasından çözünmeye başlayacak. Mine tabakası eridiğinde sinirler ağrı uyarısı vermeye başlayacak. Ve bunlar ilk birkaç saniyede olmaya başlayacak.
- Bir şekilde asidi yutmayı başardığınızı sayalım. Asit ilerlerken sırasıyla farinks, larinks ve özefagusunuzu tahriş ederek ilerleyecek. Ama buradaki tahribat mukus salgısı ve temas süresinin kısalığı nedeniyle daha az olacaktır.
- Asit midenize geldiğinde kurtuldunuz sayılır. Mideniz sağlıklıysa otokontrol sistemleri sayesinde pH seviyesini tekrar dengeleyecektir. Tabi o zamana kadar birazcık mide yanması yaşayacaksınız.[1]
Peki, böylesi bir durumda kalırsak ne yapmalıyız? Öncelikle bolca su ile ağız temizliği yapılmalı ve temiz su içilmelidir. Lahana gibi bazik gıdalar ile de mide asidi pH seviyesini düşürmeye çalışmalıyız. Ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
Tüm Reklamları Kapat
Algılarımızın aksine asit yutmak sandığımız kadar riskli değildir. Asıl risk baz ile olan reaksiyonlardır. Çünkü lipid tabaka membranlar yani hücre zarlarımız baz ile temasıyla parçalanacaktır. Bu da onu daha tehlikeli bir duruma getirmektedir.
Kaynaklar
- Mitchell L. Schubert, David A. Peura, et al. Control Of Gastric Acid Secretion In Health And Disease. (6 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: ScienceDirect | Arşiv Bağlantısı