Kısa cevap: Metodolojik natüralizm empirik bilimsel yönteme popüler külterde verilen isimdir.
"Metodolojik natüralizm bilimin nasıl yapıldığına dair gerçekliği asla yansıtmamış hayal ürünü bir kavramdır."
Üstteki cümle natüralizm konuşmacılığı ile bilinen Kozmolog Sean M. Carroll-a aittir. “The Big Picture” adlı kitabında bu hakkında yazar, bilimsel yöntemin metodolojik natüralizm değil metodolojik empirizm olduğunu vurgular.
Metodolojik natüralizm ne değildir:
Metodolojik natüralizm bir inanç veya bir doktrin değildir. Metodolojik natüralizm aslında bilimsel yöntem de değildir her ne kadar popüler kültürde öyle bilinse de.
Bilim metodolojik natüralizme değil de bilginin sadece düşünce (ya da saf akıl, sezgi) ile elde edilemeyeceği, bilginin dış dünyayı tecrübe etmemiz ile elde edilebileceği görüşü olan empirizme tabidir. Bilim felsefesine bakarak bunları görebilirsiniz. Bilimdeki talep önermelerin veya genellemerin natüralist olması değil empirist olmasıdır.
Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Termodinamiğin 2.yasasına sokak dilinde birçok insan entropi yasası der - entropi yasa değil ama "entropi termodinamiğin 2.yasasıdır" gibi bir algı baya meşhur oldu. Metodolojik natüralizm de onun gibidir, empirist yönteme verilen yaygın isim.
Bilimin natüralist değil empirist olduğunu en kolay şu örnekle anlayabilirsiniz: Astroloji doğaüstü bir iddia veya öğreti değildir, yani natüralizm çerçevesi dışında değildir ama bilim gene de astrolojiye yer vermez. Niye? Çünkü o empirik değildir.
Metodolojik natüralizm nedir:
Metodolojik natüralizm nedir? Metodolojik natüralizm ismi bilimin empirist yöntemine popüler kültürde verilen isimdir. "Metodolojik natüralizm" denilince yaratılışçılar şöyle lanse ediyorlar:
"Bilim insanları ontolojik/metafiziksel natüralizm'i alıyorlar, ona tabi olarak bilim yapıyorlar, metafiziksel natüralizmin izin vermediği alana girmiyorlar ama metafiziksel natüralizmle alakasızmış gibi adına metodolojik natüralizm diyorlar."
Metodolojik natüralizm terimi oldukça yeni bir kavramdır, bilim felsefesinde buna en fazla "modern bilime eleştiriler" bölümünde denk gelebilirsiniz, o da yaratılışçıların bilimi natüralist olmakla suçladığı eleştirilerdir. Peki, o halde neden metodolojik natüralizm denir? Bu kavram nereden gelmiştir?
Metodolojik kavramı 1970-ler 80-lerde (belki de ondan da önce) bile bazıları tarafından kullanılmış olsa da literatüre 1990-larda girdi. ABD-de Darwinist evrim teorisine alternatif olarak, evrimi kabul eden ama evrimin bir [doğaüstü] kordinatör yönetiminde gerçekleştiğini öne süren Akıllı Tasarım (Intelligent design) hareketi dava açtı müfredata, bu dava sonucunda popülerleşti bu ad. Dava şöyleydi: "Darwinist evrim teorisinin öğretildiği okullarda aynı şekilde Akıllı Tasarım da öğretilmelidir!" Bu davada yaratılışçılar bilimi materyalist - natüralist olmakla suçladılar, sadece materyal olgularla ilgilenmekle ve natüralizmden taraf olmakla suçladılar.
Dava gidişatında hakim bilirkişi raporu istedi, bilirkişi de natüralizmin bilim için yöntemsel zemin olduğunu beyan etti. Dava reddedildi ama metodolojik natüralizm adı hiç olmadığı kadar popülerlik kazandı.
Aynı dönemde bazı yazarlar metafiziksel natüralizme inansan da inanmasan da natüralizmin bilimsel yöntemin çekirdeği olduğunu da dile getirdiler.