Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Metodik naturalizm nedir?

1,389 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Talha Karataş
Talha Karataş
1,957 UP
Öğrenci

Merhaba Ockham'ın Usturası,

Natüralizmin iki niteliğinden söz edilebilir; (1) metafizik ya da ontolojik natüralizm, (2) metodolojik natüralizm.

Tüm Reklamları Kapat

  1. Ontolojik natüralizm, tüm varlığın doğadan ibaret olduğu tezidir. Ona göre doğaüstü bir şey var değildir. Doğa bilimleri bize sadece doğru resmi vermezler, tek doğru resmi verirler. Bunların yanı sıra, a priori bilgiden söz edilemez zira bilgi için fiziksel etkileşim mecburidir.
  2. Metodolojik versiyon için biraz daha karmaşık diyebiliriz zira öne sürdüğü şeyi iki farklı şekilde anlayanlar olmuş. Natüralizmin bu çeşidine göre bilim yapan kişi doğa üstünü yok varsaymalı, araştırmasını her şey doğadan ibaretmiş gibi sürdürmelidir. Metodolojik natüralizm içindeki yaklaşım farkını da şöyle özetlemek mümkün: Birinci yaklaşıma göre bu tez bilim olan ile bilim olmayanı ayırmaktadır ve dolayısıyla doğaüstünü yok saymaz, sadece bilimin dışında tutar. İkinci yaklaşım ise bu tezin öne sürdüğü şeyin bilimsel olmayan tüm bilgi türlerinin varlığını reddeder. Yani ikinci yaklaşım daha büyük bir iddiaya sahiptir. Birinci iddiaya sahip biri bilim insanının doğaüstü inançlarını laboratuvarda askıya almasını salık verirken ikinci iddiaya sahip biri, bilim insanlarının doğaüstüne inanmadan bilim yapması gerektiğini söyleyecektir. Dolayısıyla buradan da şu sonuca varmak mümkün: metodolojik natüralizm ontolojik natüralizmi zorunlu kılar. Ama unutmamak lazım ki bilim tarihi inançlı pek çok dev ile dolu.
280 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Naturalizm Çıkmazı, Kemal Batak (2011). (3 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Teiste Cevap
Teiste Cevap
4,306 UP
Bilim felsefesi okudum

Kısa cevap: Metodolojik natüralizm empirik bilimsel yönteme popüler külterde verilen isimdir.

"Metodolojik natüralizm bilimin nasıl yapıldığına dair gerçekliği asla yansıtmamış hayal ürünü bir kavramdır."

Tüm Reklamları Kapat

Üstteki cümle natüralizm konuşmacılığı ile bilinen Kozmolog Sean M. Carroll-a aittir. “The Big Picture” adlı kitabında bu hakkında yazar, bilimsel yöntemin metodolojik natüralizm değil metodolojik empirizm olduğunu vurgular.

Metodolojik natüralizm ne değildir:

Metodolojik natüralizm bir inanç veya bir doktrin değildir. Metodolojik natüralizm aslında bilimsel yöntem de değildir her ne kadar popüler kültürde öyle bilinse de.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim metodolojik natüralizme değil de bilginin sadece düşünce (ya da saf akıl, sezgi) ile elde edilemeyeceği, bilginin dış dünyayı tecrübe etmemiz ile elde edilebileceği görüşü olan empirizme tabidir. Bilim felsefesine bakarak bunları görebilirsiniz. Bilimdeki talep önermelerin veya genellemerin natüralist olması değil empirist olmasıdır.

Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Termodinamiğin 2.yasasına sokak dilinde birçok insan entropi yasası der - entropi yasa değil ama "entropi termodinamiğin 2.yasasıdır" gibi bir algı baya meşhur oldu. Metodolojik natüralizm de onun gibidir, empirist yönteme verilen yaygın isim.

Bilimin natüralist değil empirist olduğunu en kolay şu örnekle anlayabilirsiniz: Astroloji doğaüstü bir iddia veya öğreti değildir, yani natüralizm çerçevesi dışında değildir ama bilim gene de astrolojiye yer vermez. Niye? Çünkü o empirik değildir.

Metodolojik natüralizm nedir:

Metodolojik natüralizm nedir? Metodolojik natüralizm ismi bilimin empirist yöntemine popüler kültürde verilen isimdir. "Metodolojik natüralizm" denilince yaratılışçılar şöyle lanse ediyorlar:

"Bilim insanları ontolojik/metafiziksel natüralizm'i alıyorlar, ona tabi olarak bilim yapıyorlar, metafiziksel natüralizmin izin vermediği alana girmiyorlar ama metafiziksel natüralizmle alakasızmış gibi adına metodolojik natüralizm diyorlar."

Metodolojik natüralizm terimi oldukça yeni bir kavramdır, bilim felsefesinde buna en fazla "modern bilime eleştiriler" bölümünde denk gelebilirsiniz, o da yaratılışçıların bilimi natüralist olmakla suçladığı eleştirilerdir. Peki, o halde neden metodolojik natüralizm denir? Bu kavram nereden gelmiştir?

Metodolojik kavramı 1970-ler 80-lerde (belki de ondan da önce) bile bazıları tarafından kullanılmış olsa da literatüre 1990-larda girdi. ABD-de Darwinist evrim teorisine alternatif olarak, evrimi kabul eden ama evrimin bir [doğaüstü] kordinatör yönetiminde gerçekleştiğini öne süren Akıllı Tasarım (Intelligent design) hareketi dava açtı müfredata, bu dava sonucunda popülerleşti bu ad. Dava şöyleydi: "Darwinist evrim teorisinin öğretildiği okullarda aynı şekilde Akıllı Tasarım da öğretilmelidir!" Bu davada yaratılışçılar bilimi materyalist - natüralist olmakla suçladılar, sadece materyal olgularla ilgilenmekle ve natüralizmden taraf olmakla suçladılar.

Dava gidişatında hakim bilirkişi raporu istedi, bilirkişi de natüralizmin bilim için yöntemsel zemin olduğunu beyan etti. Dava reddedildi ama metodolojik natüralizm adı hiç olmadığı kadar popülerlik kazandı.

Aynı dönemde bazı yazarlar metafiziksel natüralizme inansan da inanmasan da natüralizmin bilimsel yöntemin çekirdeği olduğunu da dile getirdiler.

510 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Natüralizme göre 'olgular fizik yasalarının olağan işleyişi içerisinde açıklanmalıdır'. Materyalizme göre ise 'madde (enerji vs.) dışında bir şey yoktur'

. Metodik natüralizme göre materyalizmin 'madde dışında hiç bir şey yoktur' savı geçerli değildir, natüralizm o kadar ileri gitmez. Burada bilimsel düşünüşün materyalizmle alakası olmadığını ve hatta metodik natüralizmin dahi bilimde uygulandığı şeklinin biyolojik ve tarihsel disiplinler arasında çelişkilere sebep olduğunu da hatırlatmak gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Sıkılmamanız için uzun tartışmalardan sadece bu kısmı aldım isterseniz devamını da okuyabilirsiniz bu anlamanıza daha fazla yardım eder :

https://www.ateistforum.org/index.php?/topic/19081-naturalizm-ve-materyalizm/

261 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close