Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Ülvi Bağıyev
3,607 UP
Üye
1

Metaller gaz formunda bulunabilir mi?

örnek olarak " Hg" yani en düşük sıcaklıkta eriyen maddeyi ele alalım (-38,83 °C ) . gaz formuna geçmesi için cıvanı kaç dereceye kadar ısıtmalıyız ? ve bu halde evrende zaten buluna bilir mi?
3,507 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Deniz
Deniz Deniz
1,145 UP
Öğrenci ; Madde , Canlı ve Evrene meraklı ...

Başta şu bilgiyi verelim ; katı veya sıvı fazdaki bir maddeyi gaz hale geçirmek için ona ısı vermek gerekir. Sıvı halden buharlaşarak ; katı haldeyse süblimleşerek gaz formuna geçebilmektedir.

Öncelikle cıva konusuna değinelim.

Tüm Reklamları Kapat

Bilindiği üzere cıva oda sıcaklığında diğer metallerden farklı olarak sıvı halde bulunur. Aynı zamanda molekülleri arasındaki çekim kuvveti de zayıftır. ( Orbitallerin çekirdeğe çok yakın olup ışık hızına yakın hızda hareketi ve çekirdeğin elektronları çok yüksek çekim kuvvetiyle çekmesi sonucu atom çapının küçülüp ,bağ kurmasının zorlaşması bu nedenle de cıvanın değerlik elektronlarını ortaklaşa kullanıp bağ yapmaya isteksiz olması.)

Doğal olarak sıvı fazdaki bir maddenin buharlaşması daha kolay olacaktır. Cıvanın kaynama noktası 356,7 °C'dir. Kaynama noktasından sonra ısı verilmeye devam edilerse normalde bir madde buharlaşarak gaz hale geçer. (Tabi metallerinki meçhul.) Diğer metallerin kaynama noktalarını incelediğimizde , cıvadan hayli yüksek rakamlar olması da cıvada moleküller arası çekim kuvvetinin zayıf oluşunun bir kanıtı.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin ; Kurşun - 1749°C , Kalay - 2602°C vb.

Bir örneğe daha değinecek olursak ; Arsenik , süblimleşebilen ( katı halden direkt gaz hale geçebilen ) bir yarı metaldir. Yani metale en yakın yarı metal ancak gaz fazında . Ötesi -normalde- yok. (Yani gaz fazdaki bir metal.)

Ancak metallerin metalik bağın varlığından kaynaklı olarak çok güçlü bağları vardır. Ve bir arada çok güçlüce , şekillerini koruyarak bulunurlar. Ve hepsinin erime/kaynama noktaları oldukça yüksektir.

Peki doğada gaz formunda bulunan bir metal , gerçekten var mıdır ?

Kaynaklarda "Metaller , oda sıcaklığında cıva hariç katı halde bulunur." Şeklinde geçmektedir. Ancak yukarıda da yazdığım gibi bir maddeye yeterli ısı verildiğinde -ki bu metaller için çok yüksektir ve zordur- buharlaşıp gaz hale geçebilir. Dünyada olması zor olsa da evrende belki de çok yüksek sıcaklıklarda gaz fazında bulunan metaller var olabilir.

660 görüntülenme

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK. Cıva Neden Sıvı Haldedir?. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 15 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close