Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cabbar Abi
Üye
2

Metafizik nedir niçin gereklidir?

472 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erhan Gügerçinoğlu
Meraklı

Metafizik, fizik olmayan demektir. Antik yunanda filozoflar ilk önce doğa yasalarını anlamaya çalışmışlardır. Erken dönem filozoflarindan Thales, üzerinde durduğumuz kayanın altında ne var? Dünya boşlukta mı duruyor? Depremin sebepleri nelerdir gibi sorular sormuştur. Doğayı ve evreni felsefik sorgulama, sonradan gelen filozoflar tarafindan uzun süre devam ettirilmiş ve bu sayede matematik, astronomi, coğrafya, fizik gibi bilimlerin temelleri atılmıştır.

Fakat bir süre sonra doğa bilimi yapıp fiziksel dünyayı sorgulayarak felsefe yapan bu filozoflar, insanın varlığını, ahlakını, haklarını, özgürlüğünü vb. fiziksel olmayan olgularıda felsefenin konusu yapmışlardır. Bu konulara da metafizik demişlerdir yani fizik olmayan konular. Modern dünyada fizik olmayan konular sosyal bilimler altında veya felsefe içinde spesifik olarak zaten tartisilmaktadir. O yüzden şimdi metafizikten anladığımız daha çok felsefenin bir alt dalıdır ve insanın varlığını, özgürlüğünü, iradesini ve diğer bazı konuları sorgular.

Metafizigin neden gerekli olduğu ise felsefe neden gereklidir sorusunun cevabı ile örtüşmektrdir. Bilimsel olarak ele alamayacağımız fiziki olmayan konuları gelenek, din vb olgular üzerinden algılamak yerine akıl, mantık, tecrübe gibi ilkeler üzerinden yürüyen felsefik yollar ile düşünmeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Metafizik fizik ötesi demektir. Bu kavramın türeme sebebini açıklayalım. Fizik ötesi kavramı Fizik ötesini görmesek de hayal edebiliyor olmamızla ortaya çıkar. . Bu önemlidir çünkü fizik bizim düşüncemizi sınırlamaz. Bu da mekanik bir zihne sahip olmamamızın sonucudur. Metafiziği düşünebilmemiz beynimizdeki maddenin düşüncelerimiz açısından mutlak belirleyici olmaması ile açıklanır. Aksi halde hayal gücümüz sadece gördüklerimiz ve algıladıklarımızla sınırlı olur veya sınırlanırdı. Oysa hayal gücümüzde sonsuza açılan bir pencere vardır. Bu sınırsız kullanıma dayanır. Bizler var olan nesneleri hayal dünyamızda sonsuz kullanabiliriz ve var olanlardan yola çıkarak yeni kurgular yapabiliriz. Aynı şey özellikle dil bilimde geçer. Dil de sınırsız kullanım vardır. Örneğin pembe bir at hayal edebiliriz. Burda 'pembe' ve 'at' kelimeleri bir yandan dil bilimsel yanyana gelirken hayal gücümüzde bunu aynı zamanda imgeleme yaparak hayal edebiliriz. Bütün bunlar soyut düşünsel dünyamızın zenginligini belirler. Sadece yaşadığımız anıları zihnimizde canlandırıyor olsaydık şuandaki kadar düşünmekten keyif alamazdık. Bu nedenle metafizik gerekli ve önemlidir. Bizi bilinç olarak tanımsız ve sınırsız yapar. Yoktan (yani hiç görmediğimiz) bir rengi hayal edemez ama yoktan (yani görmesek de) başka bir renk olabileceğini kavrayabiliriz. İşte bu sonsuzluğu kavrama noktasıdır bizim için. Sonluluk bize sonsuzluğu anlatır. Çünkü sonluluk ötesine uzanabilen bir zihne sahibiz. Sınırsız kullanım sayesinde gerçekte sınırlarımız kalkar. Düşünmekten aldığımız lezzet işte bu sınırsızlığa dayanır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close