Metafizik, fizik olmayan demektir. Antik yunanda filozoflar ilk önce doğa yasalarını anlamaya çalışmışlardır. Erken dönem filozoflarindan Thales, üzerinde durduğumuz kayanın altında ne var? Dünya boşlukta mı duruyor? Depremin sebepleri nelerdir gibi sorular sormuştur. Doğayı ve evreni felsefik sorgulama, sonradan gelen filozoflar tarafindan uzun süre devam ettirilmiş ve bu sayede matematik, astronomi, coğrafya, fizik gibi bilimlerin temelleri atılmıştır.
Fakat bir süre sonra doğa bilimi yapıp fiziksel dünyayı sorgulayarak felsefe yapan bu filozoflar, insanın varlığını, ahlakını, haklarını, özgürlüğünü vb. fiziksel olmayan olgularıda felsefenin konusu yapmışlardır. Bu konulara da metafizik demişlerdir yani fizik olmayan konular. Modern dünyada fizik olmayan konular sosyal bilimler altında veya felsefe içinde spesifik olarak zaten tartisilmaktadir. O yüzden şimdi metafizikten anladığımız daha çok felsefenin bir alt dalıdır ve insanın varlığını, özgürlüğünü, iradesini ve diğer bazı konuları sorgular.
Metafizigin neden gerekli olduğu ise felsefe neden gereklidir sorusunun cevabı ile örtüşmektrdir. Bilimsel olarak ele alamayacağımız fiziki olmayan konuları gelenek, din vb olgular üzerinden algılamak yerine akıl, mantık, tecrübe gibi ilkeler üzerinden yürüyen felsefik yollar ile düşünmeliyiz.