Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Adem Uz
Üye 2 Aralık 2023
2

Meslek lisesinde kimya bölümü okuyorum, astronomi ve bilimleri okumayı düşünüyorum, nereden başlamalıyım?

Ben lise ikide kimya okuyorum ve astronomi okumayı düşünüyorum ama nasıl bir yol izlicemi nerden başlıcamı, nasıl çalışıcamı bilmiyorum üniversite olarak Ankara üniversitesi ve Erciyes üniversitesi düşünüyorum bana yardımcı olun lütfen
317 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim. 4 Ocak

Astronomi ve uzay bilimleri; evrenin yapılarını, galaksileri, yıldızları, gezegenleri, uzayı ve bu cisimler arasındaki etkileşimleri inceler. Bu bölüm üzerine öğrenim hayatınızı şekillendirmek istiyorsanız öncelikle bu alanda temel bilgilere sahip olmanız ve gözlem yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

- İnternetten veya kütüphaneden astronomi ile ilgili kitaplar, dergiler, makaleler veya videolar bulun, izleyin ve okuyun. Bu şekilde astronomiye giriş yapabilir, temel kavramları ve prensipleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca güncel astronomi haberlerini [1] ve gelişmelerini [2] takip edebilirsiniz.

- Gökyüzünü gözlemleyin. Astronomi ve uzay bilimleri eğitiminin önemli bir parçası gözlemdir. Gözlem yapmak için bir teleskop veya dürbün edinebilir veya yakınınızda bir gözlemevine veya astronomi kulübüne katılabilirsiniz. Gözlem yaparken gökyüzündeki farklı cisimleri tanımaya çalışın, takımyıldızları belirleyin; Güneş, Ay, gezegenler ve yıldızlar gibi gök cisimlerinin hareketlerini ve değişimlerini izleyin. Stellarium, Sky Map, SkySafari gibi bazı uygulamalar, gözlemlerinizi kolaylaştırmada yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

- Matematik ve fizik çalışın. Astronomi ve uzay bilimleri, matematik ve fizik temelli bir alan. Bu sahada başarılı olmak için matematik ve fizik konularına hakim olmanız ve bu konularda problem çözme becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Bu konularda kendinizi geliştirmek için okulda veya dışarıda aldığınız dersleri tekrar edebilir, ek kaynaklar veya soru bankaları kullanabilir, çevrim içi kurslara veya atölyelere katılabilirsiniz.

- Üniversite tercihi... Türkiye'de astronomi ve uzay bilimleri bölümü olan 7 üniversite bulunmakta. Bu üniversitelerin arasından size en uygun olanını seçmek için üniversitelerin akademik kadrolarını, araştırma alanlarını, olanaklarını, mezuniyet koşullarını ve mezunların iş imkanlarını araştırın. Ek olarak üniversitelerin bulunduğu şehirleri, yaşam koşullarını, sosyal ve kültürel aktivitelerini de göz önünde bulundurun. Ankara Üniversitesi [3] ve Erciyes Üniversitesi [4] astronomi ve uzay bilimleri bölümleri hakkında daha fazla bilgiye kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

Ufak ama önemli bir parantez: "Ünvan" bölümünde de belirttiğim üzere bendeniz 12. sınıf öğrencisiyim ve hayallerimizi süsleyen ortak şey gökyüzü. Astronomi, tabiri caizse "okyanus gibi" bir bilim dalı ve eğer bu büyük okyanusa dalmanıza kişisel anlamda destek olmak istiyorum. Evet, bir yerden başlama isteğiniz takdire şayan fakat fezayla ilgili her soruyu yanıtlamaya çalışsak on binlerce "Soru & Cevap" kutucuğu harcamamız gerekirdi. Genç bilimsever, eğer bu yanıtı okuyabilirseniz sizinle ayrıca görüşmek istiyorum lütfen. Umarım bu ricamı kırmazsınız. Yıldızların ışığı, yarınlarınızı aydınlatsın.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Haberler - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: TUA | Arşiv Bağlantısı
  2. Brian Dunbar. Nasa News. (29 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: NASA (.gov) | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Astronomi Ve Uzay Bilimleri - Fen Fakültesi – Ankara Üniversitesi. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok, et al. Astronomi Ve Uzay Bilimleri | Erciyes Üniversitesi. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: Erciyes Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close