Astronomi ve uzay bilimleri; evrenin yapılarını, galaksileri, yıldızları, gezegenleri, uzayı ve bu cisimler arasındaki etkileşimleri inceler. Bu bölüm üzerine öğrenim hayatınızı şekillendirmek istiyorsanız öncelikle bu alanda temel bilgilere sahip olmanız ve gözlem yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İnternetten veya kütüphaneden astronomi ile ilgili kitaplar, dergiler, makaleler veya videolar bulun, izleyin ve okuyun. Bu şekilde astronomiye giriş yapabilir, temel kavramları ve prensipleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca güncel astronomi haberlerini [1] ve gelişmelerini [2] takip edebilirsiniz.
- Gökyüzünü gözlemleyin. Astronomi ve uzay bilimleri eğitiminin önemli bir parçası gözlemdir. Gözlem yapmak için bir teleskop veya dürbün edinebilir veya yakınınızda bir gözlemevine veya astronomi kulübüne katılabilirsiniz. Gözlem yaparken gökyüzündeki farklı cisimleri tanımaya çalışın, takımyıldızları belirleyin; Güneş, Ay, gezegenler ve yıldızlar gibi gök cisimlerinin hareketlerini ve değişimlerini izleyin. Stellarium, Sky Map, SkySafari gibi bazı uygulamalar, gözlemlerinizi kolaylaştırmada yardımcı olabilir.
- Matematik ve fizik çalışın. Astronomi ve uzay bilimleri, matematik ve fizik temelli bir alan. Bu sahada başarılı olmak için matematik ve fizik konularına hakim olmanız ve bu konularda problem çözme becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Bu konularda kendinizi geliştirmek için okulda veya dışarıda aldığınız dersleri tekrar edebilir, ek kaynaklar veya soru bankaları kullanabilir, çevrim içi kurslara veya atölyelere katılabilirsiniz.
- Üniversite tercihi... Türkiye'de astronomi ve uzay bilimleri bölümü olan 7 üniversite bulunmakta. Bu üniversitelerin arasından size en uygun olanını seçmek için üniversitelerin akademik kadrolarını, araştırma alanlarını, olanaklarını, mezuniyet koşullarını ve mezunların iş imkanlarını araştırın. Ek olarak üniversitelerin bulunduğu şehirleri, yaşam koşullarını, sosyal ve kültürel aktivitelerini de göz önünde bulundurun. Ankara Üniversitesi [3] ve Erciyes Üniversitesi [4] astronomi ve uzay bilimleri bölümleri hakkında daha fazla bilgiye kaynaklardan ulaşabilirsiniz.
Ufak ama önemli bir parantez: "Ünvan" bölümünde de belirttiğim üzere bendeniz 12. sınıf öğrencisiyim ve hayallerimizi süsleyen ortak şey gökyüzü. Astronomi, tabiri caizse "okyanus gibi" bir bilim dalı ve eğer bu büyük okyanusa dalmanıza kişisel anlamda destek olmak istiyorum. Evet, bir yerden başlama isteğiniz takdire şayan fakat fezayla ilgili her soruyu yanıtlamaya çalışsak on binlerce "Soru & Cevap" kutucuğu harcamamız gerekirdi. Genç bilimsever, eğer bu yanıtı okuyabilirseniz sizinle ayrıca görüşmek istiyorum lütfen. Umarım bu ricamı kırmazsınız. Yıldızların ışığı, yarınlarınızı aydınlatsın.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Haberler - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: TUA | Arşiv Bağlantısı
- Brian Dunbar. Nasa News. (29 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: NASA (.gov) | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Astronomi Ve Uzay Bilimleri - Fen Fakültesi – Ankara Üniversitesi. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok, et al. Astronomi Ve Uzay Bilimleri | Erciyes Üniversitesi. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2024. Alındığı Yer: Erciyes Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı