Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melih Anonim
Melih Anonim
6K UP
Üye
3

Meditasyon gerçek midir?

Son zamanlarda meditasyon yapmaya başladım, acaba bu gerçek mi, gerçekten işe yarıyor mu diye düşünmemek elde değil. Bilimsel olarak meditasyonun bir dayanağı var mıdır? Meditasyon, gerçek midir?
363 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Tarık Gandur
Dr. Klinik Psikolog

Meditasyon ve meditatif yöntemlerin özellikle stresi azaltmadaki etkinliğini gösteren çalışmalar var. Ancak son yıllarda yapılan bazı metaanaliz çalışmaları etkisinin tahmin edildiği çok büyük değil de düşük ve orta etkide olduğu gösteriyor[1][2][3]. Bunun bir neden muhtemelen meditasyonun uzunca ve tutarlı uygulanmasının zor olması olabilir. Klinik çalışmalarımdan çıkartabileceğim sonuç aslında tüm müdahaleler için aynı: doğru yerde ve doğru biçimde uygulandığında işe yarayan bir tekniktir. Eğer yaşamınızda çok belirgin bir sorun yok ise yaşamınızı zenginleştirebilir. Ancak sorunlar karşısında tek çözüm olarak görürseniz o zaman çok yetersiz kalacağını söyleyebiliriz. İnsan psikolojisi o kadar katmanlı ve karmaşık ve kişiye özel ki. Her birey biricik ve hiçbir tek yöntem her birey için geçerli olmayacaktır.

Kısaca özetlemem gerekirse, evet meditasyonun bilimsel dayanağı vardır. Ancak elbette bu her bilimsel yöntemde olduğu için her derde deva olduğu anlamına gelmez. Bir de tabii popüler kültürde çok hatalı yaklaşımlar da olabiliyor. Bazı mitler, mesela meditayonu hiçbirşey düşünmemek olarak bir algı var. Böyle birşey biyolojik olarak mümkün değil. Düşünmeden duramayız. Meditasyonda temel amaç duygusal olarak otomatik reaksiyonlara kapılmadan düşünceleri incelemek olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Khoury, et al. (2013). Mindfulness-Based Therapy: A Comprehensive Meta-Analysis. Clinical Psychology Review, sf: 763-771. doi: 10.1016/j.cpr.2013.05.005. | Arşiv Bağlantısı
  2. Nilija Fulambamkar, et al. (2022). Review: Meta-Analysis On Mindfulness-Based Interventions For Adolescents' Stress, Depression, And Anxiety In School Settings: A Cautionary Tale. Child and Adolescent Mental Health, sf: 307-317. doi: 10.1111/camh.12572. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Zoogman, et al. (2015). Mindfulness Interventions With Youth: A Meta-Analysis. Mindfulness, sf: 290-302. doi: 10.1007/s12671-013-0260-4. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Ertuğrul Genç
Ertuğrul Genç
223K UP
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Meditasyonun gerçek olduğunu ve işe yaradığını gösteren bilimsel kanıtlar vardır. Meditasyon, zihin ve beden bütünlüğünü sağlamak için kullanılan bir uygulamadır. Meditasyon yapmak, beynin alfa dalgalarını (rahatlamış beyin dalgaları) arttırır ve kaygı ve depresyonu azaltır. Ayrıca, meditasyon yapmak, stresi yönetmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye, hafızayı geliştirmeye ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

Meditasyonun farklı türleri vardır. Bazıları nefes alışverişine, bir sese, bir görüntüye veya bir mantraya (tekrarlanan bir söz veya ifade) odaklanmayı içerir. Diğerleri ise farkındalık uygulamasını içerir. Farkındalık, şimdiki ana dikkat veya farkındalık göstermek anlamına gelir. Farkındalık temelli stres azaltma ve farkındalık temelli bilişsel terapi gibi programlar, farkındalık uygulamalarını diğer aktivitelerle birleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Meditasyon ve farkındalık uygulamalarının genellikle az riski vardır. Ancak, bu uygulamaların olası zararlı etkilerini inceleyen çok az çalışma vardır. Bu nedenle, güvenlik hakkında kesin ifadeler yapmak mümkün değildir. Meditasyon yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız iyi olabilir.

Kaynaklar

  1. Psychology Today. The Science Of Meditation. Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Stetka. Where's The Proof That Mindfulness Meditation Works?. (11 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  3. NCCIH. Meditation And Mindfulness: What You Need To Know. Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: NCCIH | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close