Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Medeniyet neden binlerce yıldır yerinde saymıştır da ancak son senelerde hızlı bir biçimde ilerlemeye başlamıştır ?

Rüzgar değirmenleri 3 bin senedir kullanılıyor, gemiler ise ondan daha da uzun süredir varlar. Peki bunca süredir gelişmeler yavaşken neden son 200-300 sene içerisinde böyle bir gelişme sıçraması yaşandı?
253 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Sanayi devrimiyle birlikte tarım devrimi de farklılaştı. "Yerinde duran" dediğiniz 3000 yîl içerisinde ne kadar çok bitki ve hayvan ıslahı yapılmış olduğunu gözden kaçırmamak gerek. Aklınıza gelen yediğimiz her türlü tohumlu bitki (buğday, mısır, ayçiçeği, nohut, bezelye, pirinç...), kök bitkisi (pancar, patates, kereviz, havuç...), meyve (narenciye, karpuz...) doğadaki yabani halleriyle yenilebilir değiller. Binlerce yıl sürdü bunların yetiştirilip insan tüketimine uygun hale getirilmesi. Sonra kauçuk, pamuk gibi giysi yapılanlar gelişti ve üretilmeye (plantajlar ve köleliğin yaygınlaşması) başlandı. Ilk sanayi devrimi de buharlı tren ve İngiltere'de tekstil makinalarının kullanılmaya başlaması ile doğuyor zaten.

Hayvanların evcilleştirilmesi (tavuk, domuz, inek..) ve tüm Dünya nüfusuna yetecek besin sağlanması o göreceli yavaş bulduğunuz dönem sayesinde.

Madenlerin çıkarılması ve işlenmesini de eklersek sanayi ve teknolojinin gelişebilmesinin o geçmişteki dönemde sağlanan altyapıya bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu arada bir çok sosyal, kültürel ve fikirsel devrimlerin de yaşanması gerekti.

Tüm Reklamları Kapat

Linkteki Evrim Ağacı makalesinde bir mısır bitkisinin 8000 yıl gibi bir sürede günümüzde kullanılan mısıra ulaşma yolculuğu örnek verilmiş.

Kaynaklar

  1. I. Şardağ. Organik Tarım, Modern Genetik Ve Gıdanın Geleceği. (18 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Tarihi başa sarsak aynı şeyler tekrar eder miydi sorusu sorulur kimi zaman.

Bence gelişmeler önemli sıçrama noktalarına dayanıyor. Mesela Einstein görelilik teorisini geliştirmese belki yüzlerce yıl bunu kimse yapamayabilirdi. Veya belki de bin yıl.

Bu da demektir ki gelişmeler de evrendeki kelebek etkisi denen kaotik hesaplanamaz ve öngörülemez detaylara bağlı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden tek düze bir tahmin yerine evrenin genel yapısına uygun sıçramaların ve bazen küçük detayların belirleyici yön verdiği bir süreç olarak tarihi ele almak ve bu perspektiften bakmak doğru olacaktır. Ki tarihe bakınca sizin de sorunuzdaki gibi yeknesak bir gelişim dağılımı olmadığını görüyoruz.

Bir grafik gibi şemalaştırsak eğer gelişmelerin grafiğinde çok durağan dönemler, yataylaşan grafik eğrileri görebileceğimiz gibi önemli gelişimsel devrimsel kırılma noktaları veya sıçrama noktaları da ve görece kısa sürelerde ani grafik eğrisi yön değiştirmeleri ve yükselişleri görürdük diye tahmin ediyorum.

Eğer bu böyleyse ise ki ben böyle olduğunu düşünüyorum evrendeki genel işleyiş insan tarihindeki gelişimsel süreci de etkiliyor. Eee ne de olsa özünde zihinlerimize dayanan tüm gelişimsel ataklar veya gelişimler de zihnimiz gibi bu evren içinde var oldu ve evrenin genel işleyiş ve düzenine uyan bir tablo çiziyor. Bence bu da zaten evrenle çok uyumlu bir tablo [1]

Kaynaklar

  1. A. Kocabaldır. Kaos Teorisi Nedir? Doğadaki Kaostan Söz Ederken Neyi Kastediyoruz?. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close