Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Celal Şavkiyev
Celal Şavkiyev
1,626 UP
Üye
1

Maymunlar da insanlar gibi şakalaşır mı?

Maymunlara sihirbazlık gösterisi yapılınca baya eğleniyormuş gibi duruyorlar. Acaba kendileri aralarında şakalaşıyorlar mı ya da birbirlerini eğlendirecek davranışlar sergiliyorlar mı?
168 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Giannare Gattusso
Bilime meraklı

[1]

Şakacı olan sevilir. Fakat şaka amaçlı takılmalar sadece aşıklar ve arkadaşlar arasında alışılmış değildir. Bu davranışın ilk belirtileri küçük çocuklarda zaten görülmektedir. Amerikan ve Alman antropologlar “Biology Letters” dergisindeki özet bir makalede, benzer davranışların insansı maymunlarda da bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Söz konusu davranışın, bir grup içindeki sosyal bağı güçlendirdiği için evrimsel süreçte yararlı bir biçimde gelişmiş olabileceği düşünülüyor. Arkadaşça takılmalar kendisini başkasının yerine koymayı, başkalarının tepkilerini ve beklentilerini önceden kestirmeyi mümkün kılan bilişsel kabiliyetleri şart koşmaktadır. Araştırmacılar, mizahın sadece insana ait olmayan kaynaklarından birinin de burada olabileceğini tahmin ediyorlar.

Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden Erica Cartmill liderliğindeki bilim insanları şöyle yazıyorlar: “Çocuklarda henüz dil ediniminden önce görülen oyun amaçlı şakaların üç şeklini, insansı maymunların da yaptığının işaretlerini sunuyoruz.”

Tüm Reklamları Kapat

Bu üç davranış şekli; bir nesnenin uzatılıp geri çekilmesi, provokatif şekilde aykırı bir harekette bulunma ve bir başkasının faaliyetinin kasıtlı olarak rahatsız edilmesidir. Bunların yapılmasıyla birlikte, şakayı yapanın aktivitesi oyun ve saldırganlık arasındaki ince çizgiye doğru gider. Ancak söz konusu aktivite hem şakayı yapanda hem de karşı tarafta olumlu duygular doğurur.

Çocuklar, ebeveynlerini veya oyun arkadaşlarını, ellerindeki bir oyuncağı veya şekerlemeyi uzatıp, onlar bu nesneye doğru hareket yaptığında hızlıca geri çekerek alaya alırlar. Ya da ebeveynlerinin gözlerinin önünde, yasak olduğunu bildikleri şeyler yaparlar. Üçüncü şakaya alma ise çocuğun birisini uyku veya okuma gibi bir faaliyet esnasında rahatsız etmesidir. Söz konusu eylemler her olayda, her iki tarafta da gülme ve bununla birlikte eylemin oyun olduğunun anlaşılmasıyla biter. Bu sadece iki tarafın da düşüncesini bir diğerinin yerine koymasıyla işlevli hale gelir.

Maymunlarda şakaya almanın ikinci ve üçüncü formunda, her iki tarafın da gerçekten olumlu duygular hissedip hissetmediği çoğu zaman açık bir şekilde görülemedi. Onlar bu durumlarda duygularını insanlar gibi gülerek açık bir şekilde ifade etmedikleri için, davranış çalışmalarında oyuna dayalı sevincin diğer belirtilerini dikkate almak gerekmektedir.

Buna karşın maymunlar da bir nesneyi şakacı bir şekilde uzatıp geri çekerken karşıdakinde yerine getirilmeyen beklentiler oluştururlar. Bu da tam olarak mizahın bir prensibidir. Ancak araştırmacılara göre insansı maymunlarda bir mizah anlayışı olup olmadığı henüz aydınlatılmış değildir. Birlikte gülmek insanlar arasında bir bağ kurmaktadır. Bu yüzden söz konusu şakacı oyun maymunlarda da benzer duygular uyandırıyor olabilir ve bu suretle sosyal bağı güçlendiriyor olabilir. Oyun amaçlı takılmaların evrimsel köklerinin ve olası işlevlerinin aydınlatılması için başka çalışmaların gerekliliği ortadadır.

Kaynaklar

  1. İleri Haber. Çeviri | Maymunlarda Mizah Var Mıdır?. Alındığı Yer: İleri Haber | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close