Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Maymundan insana doğru iler­leyen herhangi bir ara veya geçiş formu var mı?

Pennsylvania State Üniversitesi’nden Antropoloji Profesörü Robert Eckhardt, Hominoid serisinde insanın atasının varlığını gösteren fosilin olmadığını şöyle ifade eder: “Hominoidler serisi, insanın hominid (insanımsı) atası olduğunu gösteren morfolojiye sahip bir fosil yoktur”
215 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Akrabalık ilişkisini tespit etmek için filogenetik çalışmaları kullanabilirsiniz. Örneğin 82 ayrı akademik çalışmadan elde edilen veriler, insan ile şempanzenin 6-7 milyon yıl önce ortak atası olduğunu kanıtlamıştır. Bu, sizin kendi aileniz içinde anneniz ve babanızın gerçekten akrabanız olduğunu kanıtlamanızdan bile daha kesin bir şekilde ortaya koyulmuştur.

İnsanın evrim sürecini genetik verilerin yanında fosillerle de bilebiliyoruz. Onlarca ara form örneğini bu yazıdan ve şu yazıdan görebilirsiniz. Kaynakçaları inceleyebilirsiniz. Hem ata türler hem kuzen türler bu evrimsel süreci anlamamızı sağlıyor. Yazıda ata türlerin de örneği var ancak klasik itirazlardan birinin de hatasını göstermek istiyorum. Doğrudan atamız olmayan türler de var. Ancak ata olmaması evrim için bir sorun yaratmıyor. Ata olmasa da "kuzen" bir tür. Yani "ata"larımız ile yakın akraba olduğunu da görüyoruz. Atamız ile yakın akraba olduğunu gördüğümüz için hem atamız hakkında bilgi edinebiliyoruz hem evrimi anlıyoruz hem de akrabalığı/evrimi kanıtlayabiliyoruz.

Bu fosillerin yaşadığı zaman aralığına, özelliklerine ve coğrafyasına bakabilirsiniz. Yazıda bunlara da değiniliyor. Ne hikmetse evrim doğru ise olması gereken özelliklere sahip, olması gereken zaman aralığında yaşamış, beklenen coğrafyada yaşayan türler. Bunları ara form olarak nitelendirmemek için her şey tesadüf demeniz gerekirdi. İşte bu yüzden evrim, tesadüf olmayan, son derece rasyonel bir doğa yasası/bilim sahası.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yaşadığı zaman aralığı, coğrafya; biyolojik, jeolojik, antropolojik, entomolojik, hemotolojik, embriyolojik, paleontolojik, ekolojik, botanik, etolojik, histolojik, sitolojik, morfolojik gibi onlarca özellik bakımından evrimi anlamamızı sağlayan bu fosilleri "kendi başına ayrı bir tür" olarak nitelendiremeyeceğimizi, ara form özelliklerini nasıl katı ve sistematik bir testten geçirip bulduğumuzu, onlarca ata tür fosilinin yanı sıra doğrudan ata olmayan bir tür gördüğünüzde de "Bu doğrudan ata değil, evrimi göstermez." diyemeyeceğinizi anlatabilmişimdir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close