Akrabalık ilişkisini tespit etmek için filogenetik çalışmaları kullanabilirsiniz. Örneğin 82 ayrı akademik çalışmadan elde edilen veriler, insan ile şempanzenin 6-7 milyon yıl önce ortak atası olduğunu kanıtlamıştır. Bu, sizin kendi aileniz içinde anneniz ve babanızın gerçekten akrabanız olduğunu kanıtlamanızdan bile daha kesin bir şekilde ortaya koyulmuştur.
İnsanın evrim sürecini genetik verilerin yanında fosillerle de bilebiliyoruz. Onlarca ara form örneğini bu yazıdan ve şu yazıdan görebilirsiniz. Kaynakçaları inceleyebilirsiniz. Hem ata türler hem kuzen türler bu evrimsel süreci anlamamızı sağlıyor. Yazıda ata türlerin de örneği var ancak klasik itirazlardan birinin de hatasını göstermek istiyorum. Doğrudan atamız olmayan türler de var. Ancak ata olmaması evrim için bir sorun yaratmıyor. Ata olmasa da "kuzen" bir tür. Yani "ata"larımız ile yakın akraba olduğunu da görüyoruz. Atamız ile yakın akraba olduğunu gördüğümüz için hem atamız hakkında bilgi edinebiliyoruz hem evrimi anlıyoruz hem de akrabalığı/evrimi kanıtlayabiliyoruz.
Bu fosillerin yaşadığı zaman aralığına, özelliklerine ve coğrafyasına bakabilirsiniz. Yazıda bunlara da değiniliyor. Ne hikmetse evrim doğru ise olması gereken özelliklere sahip, olması gereken zaman aralığında yaşamış, beklenen coğrafyada yaşayan türler. Bunları ara form olarak nitelendirmemek için her şey tesadüf demeniz gerekirdi. İşte bu yüzden evrim, tesadüf olmayan, son derece rasyonel bir doğa yasası/bilim sahası.
Umarım yaşadığı zaman aralığı, coğrafya; biyolojik, jeolojik, antropolojik, entomolojik, hemotolojik, embriyolojik, paleontolojik, ekolojik, botanik, etolojik, histolojik, sitolojik, morfolojik gibi onlarca özellik bakımından evrimi anlamamızı sağlayan bu fosilleri "kendi başına ayrı bir tür" olarak nitelendiremeyeceğimizi, ara form özelliklerini nasıl katı ve sistematik bir testten geçirip bulduğumuzu, onlarca ata tür fosilinin yanı sıra doğrudan ata olmayan bir tür gördüğünüzde de "Bu doğrudan ata değil, evrimi göstermez." diyemeyeceğinizi anlatabilmişimdir.