Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kübra Kübra
Üye 23 Eylül 2023 2 Cevap
1

Matematiksel temeli nedir?

Bütün hocalar boşver sen onu şöyle yap diye ezbere yollarla çozdurdu ama ben bunun matematiksel olarak neden olamayacağını merak ediyorum
460 görüntülenme
Matematiksel temeli nedir?
Matematiksel temeli nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Kaya
Ali Kaya
362K UP
Bilim Takipcisi 24 Eylül 2023

Böyle sorularda soruyu çözmeye değil mantığı bulmaya uğraş.

Ortaokulda olimpiyatlara katılmış ve okulunda en zor denemelerde bile normalde yapmamız gereken sürelerin yarısında fulleyen biri olarak sana verebileceğim en iyi tavsiye sadece bunun gibi örüntü sorularında değil bütün sorularda nihai amacının soruyu çözmek değil olabilecek en doğru yolu bulmak olsun. Sana sorabilecekleri soru tarzları sınırlı ama eğer sen mantığı anlamaya değil de soruyu çözmeye uğraşırsan her defasında soruyu yeniden çözersin. Mesela bak bu soru aslında çok basit zaten anlamışsın son sayı lar arası farklar 2-3-4-5-7-8-9 diye gidicek. Bunu anladığına göre şimdi formulu bul. Birde her sırada kendinden önceki son rakamla kendi son rakamının farkı kadar sayı var. Şimdi çözdük soruyu [n.(n+1)]/2 bu bize n sıradaki son rakamı verecek. Aynı zamanda bu formul n kadar olan bütün sayıları toplamaya yarar. İspatını yazmayayım ama Carl Friedrich Gauss tarafından bulundu.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Onur Mert Bekar
Sıradan insan. 23 Eylül 2023

Burada bulman gereken şey toplam artış miktarıdır. Her satırdaki artış miktarı bir önceki satırdan 1 fazla olacaktır. Bunu resimde satır sonlarında yazdığın 2-3-4 rakamlarından anladığını varsayıyorum. O artış miktarlarını son satıra (10. Satıra kadar) götürürsen elinde 2-3-4-5-6-7-8-9-10 sayılarını bulacaksın bunların toplamı senin toplam artış miktarın olacak. Bunu da ilk başladığın rakamla toplarsan (yani 1 ile) 10. satırdaki son rakamı bulmuş olacaksın. Amaç artış miktarını belirlemek.

Bu işlemleri kolaylaştıran formüllerin açılımı mantığı bu. Sen sıfırdan bu konulara başlayan bir insan isen bunları düşünerek başla sonra sana verilen formülleri incele "bunu" yaparsam ne buluyorum. Sonra eldeki rakamları değiştirerek tekrar dene. Mesela bu dizini 1 den değil de 25 den başlayıp aynı şeyleri yapsam o zaman sonucu bulabilir miydim diye incele. Bu şekilde farklı versiyonlarda eldeki ezber formüllerini sınayıp denersen kafanda oturması kolaylaşır. Bu işleri ilerletip kendi formüllerini kendin bulmaya bile başlayabilirsin. :)

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close