Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Marksizm basit tabirle nedir?

643 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Öz
Mehmet Öz
7K UP
Sosyoloji ile ilgileniyorum

Merhaba,

Basit bir tabir ile Marx ile Engels’in çalışmalarından çıkarılan bir düşünce sistemidir. Marksizm, sınıflar savaşı teorisini ortaya atmıştır ve çatışmanın sonunda, üretim araçlarını ellerinde bulunduran burjuvanın, ezilen proletarya(alt sınıf/işçi sınıfını) tarafından adeta, “eşit olmayan düzen ile beraber gömüleceğini” ve ardından toplumsal eşitliğin ve ortak üretim araçlarının olacağı özgürlük dünyası komünizme varılacağını öngören öğretidir.

Tüm Reklamları Kapat

Karl Marx’ın eserlerinde de bulunan ve Max Weber ile temellerini attığı “çatışma teorileri”, eşitsizliğin olduğu toplumlarda tek çözümün, ezilen sınıfın galibiyetiyle sonuçlanan bir devrimden geçtiğini öne sürer. Bu teoriye göre çatışma iyi bir şeydir ve hatta eşitlik için gereklidir. Bu teorinin tam tersini savunanlara ise “işlevselci” denir. Onlar ise ezilen tarafın ezildiği halde toplumdaki/gruptaki görevini yapmaya devam etmesi gerektiğini savunurlar ve çatışmaya kesinlikle karşıdırlar.

Çatışma teorisine göre;

Tüm Reklamları Kapat

-Ortada/toplumda ekonomik, sosyal ya da başka bir konuda eşitsizlik söz konusudur.

-Güçlü olan taraf doğal olarak, gücünden taviz verip eşitsizliği gidermeye yanaşmaz.

-Dolayısıyla, eşitsizlik, çatışmalı bir devrim, ayaklanmayla giderilmelidir ve bu, toplum için gereklidir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Üretenin yöneteceği bir dünyanın inşa kılavuzudur.

Marksizm; Karl Marks ile Friedrich Engels’in geliştirdiği , dayanağını bilimden alan ekonomi-politik bir dünya görüşüdür. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı hedefler. Felsefeyi ve ebesi olduğu bilimi, yorumlama ve tanımlamanın ötesinde değiştirme görevi ile yükümlü kılar, dolayısıyla felsefecileri ve bilim insanlarını da.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni insanın önündeki tek ve en acımasız engelin özel mülkiyet olduğu vurgusu üzerinden, emeğin yarattığı artı değerin ve bu artı değere, sırf üretim araçlarına sahip diye zorla konan burjuvazinin bütün melanetlerin başı olduğunu ifade eder.

Milyarlarca emekçinin karın tokluğuna yaşadığı ve aslında her şeyi var ettiği bir dünyada sırf üretim araçlarına sahip diye bir avuç zenginin sefa sürmesinin adil olmadığını, emekçiler olmadan burjuvazinin “tuvalete” bile gidemeyeceğini ve fakat değeri yaratan milyarların dağınık, o bir avuç sermayedarın ise yaşamın her alanında örgütlü oluşları nedeni ile dünyada acının, yokluğun, yoksulluğun sürekli hale geldiğini söyler. Dayanakları ile de sunar. “Dünyanın bütün işçileri birleşin” veciz sözü buna işaret eder.

Tüm Reklamları Kapat

Marksizm; sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın inşası hedefi ile önce burjuvazinin (bu haksız ayrıcalıktan gönüllü olarak asla vazgeçmeyeceği öngörüsü ve yılların deneyimi üzerinden) zorla tahtından indirilmesi gerektiğini savunur.(proleterya diktatörlüğü) Ancak bununla yetinmez. İster burjuvazi ister proleterya diktatörlüğü fark etmeksizin, devlet ve sınıflar var oldukça yeni insana yaraşır bir özgürlüğün asla var olamayacağını, insanın kurtuluşunun sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın inşası ile mümkün olabileceğini, bunun için proleterya diktatörlüğünün sosyalizme ve sosyalizmin, devleti de sönümlendirerek komünizme, kesintisiz devrim ile dönüşmesi gerektiğini savunur. Öyle bir dönüşüm sonrası demokrasi dahi bir ihtiyaç değildir. Üreten, yaşamın her alanında yönetimin doğrudan kendisidir.

Merkezinde emek vardır, toplumsal ve ekonomik dayanaklarını evrimden ve bilimden alır.

İnsanların ihtiyacı sınırsız oysa üretim (kasti olarak) sınırlı. Oysa bilimin kar amacı ve egemenin sopası olmaksızın insanın hizmetinde olacağı, üretenin ürettiği hakkında doğrudan ve tek söz sahibi olduğu bir dünyada bu değişecektir. “Herkese ihtiyacı kadar mal ve hizmet ve herkesten yeteneğine göre iş, tembellik hakkı dahil” temel hedeftir.

Marksizm; mevcut burjuva düzeninin, bilime, akla, insana ve doğaya düşmanlığını kanıtlarıyla ortaya koyan bilimsel bir dünya görüşüdür.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close