Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,744 UP
Üye
7

Manyetik alan nedir? Nasıl oluşur ? Hangi unsurlar rol oynar?

Elektrik alanıyla farkı nedir?
11,979 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Manyetik alan, hareketli yüklerin birbirlerine etki ettirdikleri kuvvetin kaynağı olan alana denir. Temel fizik seviyesinde baktığımızda, manyetik alan oluşumundan sorumlu olan şey hareketli yüklerdir. Ancak (temel fizik seviyesindeki inceleme dahilinde) sadece "hareketli yüklerin" varlığı yeterli değil. Hareketli yüklerin kararlı bir akım oluşturuyor olması gerekir. Yani yüklerin hareketi esnasında, içinde hareket ettikleri hacmin herhangi bir yerinde birikmiyor ya da yoğunlukları azalmıyor olmalı. İşte en temel seviyede manyetik alan kaynağı bu kararlı akımdır. Bu kararlı akımın oluşturduğu manyetik alanın büyüklüğü, akım şiddetinin büyüklüğüne, içinde manyetik alan oluşan uzayın boş uzay olup olmamasına ve manyetik alanın hesaplanacağı noktanın bu akıma uzaklığına bağlı olarak değişir.

Çoğu gezegenin manyetik alanı ve elektromıknatısların oluşturduğu manyetik alan yukarıda anlatılan mekanizma ile oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Daha ileri seviyedeki incelemeler (kuantum fiziği) ile akım oluşturmasa da, temel parçacıkların "spin" denilen özelliklerinden dolayı manyetik alan oluşturdukları görülür. Doğal mıknatıs gibi sistemlerin manyetik alan oluşturma mekanizması da "spin" kavramı merkezinde açıklanır.

4,315 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Merhabalar Yiğit,

öncelikle tanımlardan yola çıkarsak eğer;

Tüm Reklamları Kapat

Elektrik Alan : Sınırlandırılmış bir bölgede bulunan yüklerin, bir noktada birim yüke uygulayabileceği net elektrik kuvvetidir. Yani ortama yeni bir yük eklerken, var olan yüklerin yarattığı bir alan varmışcasına düşünür ve yükümüzün ondan etkilendiğini var sayarız.

Şimdi düşünelim, elektronlar da orbitallere iki zıt dönüş ekseninde döner biçimde yerleşmişlerdir. Elektronlar, orbitallerinde hem hareketlilerdir, hem de çevrelerinde yüklerinden dolayı elektrik alan oluşturuyorlar. Yani her atomun aynı enerji seviyedeki orbitallerinin her birinde yerleşmiş iki elektronu, birbirine eşit büyüklükte çevrelerindeki elektrik alanlarını değiştirirler, ama biri azaltırken diğeri artırır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların birbirini dengelemesi ve maddenin atomlarının çevresinde manyetik kuvvet oluşturmaması için orbitallerin dolu olması ve herhangi bir orbitalinin tek elektronlu olmaması gerekir.

Eğer eşlenmemiş elektrona sahip orbital yapısındaki her bir elektron, maddenin tüm atomlarınca aynı yönde doğrultulanır ve eş dönüş stili kazandırılırsa, bu madde çevresinde manyetik alan üretir. (Manyetik Alan, uygulanmaya hazır manyetik kuvvet etkisi oluşacak bir bölgede varolduğu düşünülen bir alandır.) Yani bu maddeler bir mıknatıstır. Eğer aynı yönde doğrultulanma mümkün değilse, bu maddeler de manyetik alandan etkilenir ama mıknatıs özelliği göstermezler.

4,361 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Serway Physics. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Akıntı
Enes Akıntı
20K UP
Öğrenciyim

Manyetik alanlar hareket eden elektrik yükleri tarafından üretilir . Her şey atomlardan oluşur ve her atomun, çekirdeğin etrafında dönen elektronlarla birlikte nötronlardan ve protonlardan oluşan bir çekirdeği vardır. Yörüngedeki elektronlar çok küçük hareketli yükler olduğundan, her atomun etrafında küçük bir manyetik alan yaratılır. Bu manyetik alanların belirli bir yönelimi veya yönü vardır; bu yönelime atomun manyetik momenti denir . Temel olarak, bir nesnedeki tüm atomlar birkaç küçük mıknatıs gibi davranır. Çoğu malzemede bu anların tümü rastgele yönlere bakar ve hepsi birbirini iptal eder ve net mıknatıslanma 0'dır.bu da nesnenin mıknatıs olmayacağı anlamına gelir. Ancak bu momentlerin tümü veya çoğu aynı yönde hizalandığında, nesnenin tamamı net bir mıknatıslanmaya sahip olur ve kendi etrafında bir manyetik alan oluşturur.

122 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close