Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Madem ışık hızı ses hızından hızlı, o zaman nasıl günlük hayatta karşımızdaki kişinin sesi ve el-yüz hareketleri senkron olabiliyor?

553 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Senkron değil, ışık halen sesten önce geliyor. Ancak aradaki fark o kadar az ki, beyninizin algısal gecikmesi (İng: "perception delay") bu zaman farkından çok daha uzun olduğu için, ses ve ışık arasındaki gecikmeyi yakın mesafelerde algılayamıyorsunuz.

Şöyle düşünün: Işık, saniyede 300.000.000 metre hızla gidiyor.[1] Ses ise saniyede 340 metre hızla.[2] Eğer karşınızdaki kişi sizden 5 metre uzaktaysa:

  • Işık gözünüze 16.68 nanosaniyede geliyor.
  • Ses gözünüze 14.71 milisaniyede (yani 14.7 milyon nanosaniyede) geliyor.

Ancak bunların her ikisi de beynin ayırt edebildiği uyarı eşiklerinin oldukça altında. Örneğin beynin görsel ve işitsel verileri işlemesi 100-200 milisaniye kadar sürebiliyor (bundan daha kısa uyaranları ayırt edebiliyoruz; ancak o kadar kısa uyaranlar bile en nihayetinde beyin tarafından gecikmeli algılanıyor).[3] Dolayısıyla görsel veri ile işitsel veri arasındaki ~14.7 milisaniyelik fark, beynimizin algılayabileceğinden çok daha kısa bir süre.

Tüm Reklamları Kapat

Ek olarak beyinlerimiz farklı verileri (örneğin ses ve görüntü) farklı nöral yolaklarda işledikten sonra birleştirip bilinçte algılıyor. Bu sayede aradaki çok ufak farklar, gerekirse beyin tarafından eşitlenebiliyor.

Yani uzun lafın kısası, teknik olarak siz etrafınızı zaten anlık olarak algılamıyorsunuz; her zaman bir gecikme var ve bu gecikme, ses ile ışık arasındaki gecikme farkından çok daha uzun.

Tabii mesafe arttıkça, iki uyaran arası süre de açılıyor ve algı gecikmesinin üzerine çıkmaya başlıyor. Bu nedenle kilometrelerce uzaktaki bir yıldırımda ses ve görüntü arasında bariz bir fark oluşuyor. Çünkü 5 metre yerine 5 kilometre uzaktaki bir yıldırımın ışığı gözünüze 0.01668 milisaniyede geliyor; ama ses 14.71 saniyede geliyor. Bu ikisi arasındaki fark (~14.7 saniye), yukarıdaki 14.7 milisaniyeden 1000 kat büyük. Bu nedenle beyniniz bu ikisi arasındaki farkı rahatlıkla algılıyor.

298 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Işık Hızı Ile İlgili Temel Bilgiler: Işık Hızını Neden Geçemeyiz?. (29 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Speed Of Sound. (6 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. G. Charkraborty, et al. (2013). Perception Delay And Its Estimation Analyzing Eeg Signal. IEEE. doi: 10.1109/CYBConf.2013.6617427. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close