Burada "canlılık nedir?" sorusu geliyor aklıma. Biyolojinin açıkladığı canlılık tanımı daha çok canlılık ve onun özellikleriyle ilgilidir: Tepki vermek,boşaltım yapabilmek, hareket etmek gibi. Peki bütün bunlar canlılık meydana getirmek için yeterli midir? Kime canlı denir?
Sinan Canan'ın canlılığı tam olarak anlayamadığımızla alakalı bir konuşması vardı dinleyebilirsin.
Bizi oluşturan atomları bir araya getirip bir canlı oluşturabilmek gerçekten imkansıza yakın bir şeydir. Atomların korunumunu, ilgili hücrelerin, genlerin yapısını düzenlemek adeta kodlamak bunlar hiç kolay şey değildir. Üremeyi sağlamak veya klonlamak buna nazaran çok daha kolaydır.
Malzemeleri toplamak maddeyi ortaya çıkarabilir fakat ona canlılık kazandırmak çok daha farklı bir olgudur. "Notalar var işte müzik yapsana" demek gibi bir şeydir.
Bütün her şeyi toplayabilseydik bile mevcut bazı hücrelerin ömürlerinin de kısa olduğunu varsayarsak değil eksiksiz bir canlı vücudu bir kol ve kalp arası eklemler ve damarları bile muhtemelen yapamazdık. Sürekli yeni bir iş çıkardı başımıza.
Diyelim ki başarmayı kafaya koyduk ve oldukça hazırcıyız. O zaman yeni ölmüş bir insan bedenini düşünelim. Elimizde tüm maddeler yapılmış haliyle var. Fakat çok önemli bir şey eksik canlılık. Kalbini tekrar çalıştırmak onu hayata döndürmek demek. Yani ortada gene bir yapım olmazdı. Sadece işlemeyen süreci işler hale getirmek olurdu.
Ruhsuz olmaz deseydik ruh diye adlandırılan şey hakkında hiçbir fikrimiz yok ve onun olmazsa olmaz olduğunu düşündüğümüzde bile gözlemlenemez olması sebebiyle bu sefer onu da yapamazdık. Yani beden cansız kalırdı.
Canlılığın anlaşılamaz olmasını şöyle örnekleyebilirim: Büyük patlamadan sonra bir dönem canlılar ortalıkta yoktu fakat nasıl olduysa ortamda bulunan şartlar, maddeler vesaire canlılığın başlamasına yol açtı. Peki bu nasıl oldu ?