Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Maddenin gerçekliğine felsefe yoluyla mı, bilim yoluyla mı ulaşılır?

Kimi düşünürler ve kimi bilim insanları günümüzde felsefe ile bilimi ayrı ayrı alan olarak görüyorlar. Kimi felsefeciler hakikate bilim yoluyla ulaşılamaz. Post modern felsefeciler ise hakikat diye bir şeyin olmadığını öne sürüyor. Bilim insanlarının
443 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Kuşkusuz Bilim..!

Her ikisinin öznesi akıldır. Ve fakat ebeler (felsefe) ne denli önemli olurlarsa olsunlar çocuğu doğuran anadır (bilimdir). Gerçeklik de doğal olarak anasının çocuğudur. Maddenin de maddeye tabi olan her şeyin de…

İlksel olarak bir öncelik sıralaması yaparsak elbette bilime ebelik vasfından dolayı felsefeyi önceleyebiliriz. Fakat bir şeyin önceli olmak ilgili disipline doğrudan analık vasfı yüklemez. Dolayısı ile son tahlilde gerçekliğe giden yol, felsefenin ebeliğinde ve fakat bilimin analığında olduğundan, bilimin yoludur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaldı ki felsefe muazzam bir derya ve her ne kadar çıkış kökeni ve kelime anlamı itibarı ile akıl sevgisi olarak ifade edilse de, dayandığı temeli dahi inkar edebilecek kadar geniş ve farklı bir yelpazeye sahip bir disiplin.

Dolayısı ile bilim; felsefenin geneli üzerinden değil, doğumuna vesile olan akıl sevgisinin vücut bulmuş hali olan maddeci (materyalist) kolunun bir meyvesidir.

Ki bu meyve, sayısız kez ve herkesin ve her kesimin itiraz dahi edemeyeceği dayanaklar ile kendini kanıtlamış, teorik alt yapının da ötesinde pratikte de yaşamsal olan olduğunu yarattığı medeniyet ile de somutlamış bir meyvedir. Adı bilimdir ve dayandığı felsefe diyalektik materyalizmdir.

Dolayısı ile maddenin gerçekliğinin somutlanabileceği yegane zemindir.

Tüm Reklamları Kapat

Post modern felsefecilere gelince: Nasreddin Hoca’nın “ye kürküm ye” fıkrasındaki kürk ve ona atfedilen şey ne ise, post modernistlerin moderniteye yönelik getirdiği tek açılım "post" üzerindendir. Bu öyle bir "post" ki; varlıktan hiçliğe yolculuğunu varlık treni ile yapar ve aynı treni gerisin geri getirdiğinde, tıpkı filmi geri sarmayı asıl filmmiş gibi göstermek sureti ile ve tersinden hiçlik ile varlığı tanımlama derdine düşer. Yani bir bakıma yok sayma derdine...

Bu, birazda tıkanan kapitalizmin, yükselen işçi sınıfının dayandığı ve bilim ile aynı temele tekabül eden diyalektik materyalizmin altını boşaltmaya, dolayısı ile bunun öngördüğü ve kaçınılmaz olan sınıf savaşlarını inkar etmeye, hatta daha ileri giderek tarihin sonuna hükmetmeye ve bu vesile ile bu ceberrut düzenin ezeli ve ebediliğine hükmetmeye kadar vardırma çabasıdır.

Ve dolayısı ile de işi; her şeyin durağanlığından, değişmezliğinden, doğanın ve maddenin aslında birer yanılsama oluşundan ve platonun idealar dünyasına değin varacak bir bilinemezcilikten dem vurarak, bu soruya vesile ve yegane cevap verebilecek olan bilimin de doğrudan reddine kadar götürür.

Kendisine yönelen-yöneltilen eleştirilere yönelik Post modernizmin (postmodernistlerin); son tahlilde kendini (kendilerini) bir arayış süreci olarak tanımlaması, ceberrut bir düzenin (kapitalizmin) laboratuvarlarında özene bezene ve kafaları akıl ve bilim ile aydınlanabileceklerin sadece kafalarını bulandırmaya yönelik bir Truva atı oluşunu gizlemeye yöneliktir.

Kaynaklar

  1. Georges Politzer. (2004). Felsefenin Temel İlkeleri. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 544.
  2. Boguslavski, et al. (2012). Diyalektik Ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 334.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Altar Kibar
Altar Kibar
8K UP
Makina mühendisi, felsefe okuru.

Madde, insan bilincinin ulaşabildiği en geniş felsefi kategoridir: Bilinçten bağımsız olarak var olan tüm nesnel gerçeklik ve bu gerçekliğin tüm özellik, ilişki, bağıntı, yasa, vb. gibi tüm yanları. Maddenin gerçekliği dediğiniz şey zorunlu olarak onun teknik özelliklerini kapsamakla birlikte bu teknik özelliklere indirgenemeyecek olan kuramsal / felsefi özniteliklerini ve bu özniteliklere ilişkin tümel, tikel ve tekil belirlenimleri de kapsamak zorundadır. Bu öznitelikler insanlığın kendi tarihi boyunca onu çevreleyen nesnel gerçeklik ile yani daha dar anlamda doğa ile etkileşimi sürecinde edinilen teknik yetkinliğin içeriğinin genelleştirilerek kuramsal bir niteliğe ulaştırılması ile ortaya çıkar, ve bu süreç bitimsizdir. Örneğin, niceliğin niteliğe geçişi, karşıtların birliği ve savaşımı, olumsuzlamanın olumsuzlanması yasaları; ya da maddenin yansıtma, karmaşıklaşma, sarmal hareket, enformal bütünlük, tözsellik, sistemsel bütünlük vb., gibi genelgeçer özellikleri, teknik gelişime ve teknik bilgiye indirgenemez fakat bu gelişimin ve bilginin daha derinden kuramsal bir yorumu ve nihayetinde sentezidir. Bu sentez doğru biçimde yapılamazsa kuramsal öngörü gücü zayıflar ve bilim dışı yollara sapmak çok daha kolaylaşır. Sonuç olarak maddenin gerçekliğine ulaşma süreci öncelikle kuramsal bilginin yol göstericiliğinde el ele yürünecek bir süreçtir.[1]

Kaynaklar

  1. S. T. Meluknin, et al. Diyalektik Maddeci Felsefe. (1 Ocak 1977). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2022. Alındığı Yer: bannedthought | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close