Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Uçan Kedi
Üye
0

Ludovico tekniği nedir?

8,807 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Meraklı İnsan

Merhabalar,

Stanley Kubrick'in Otomatik Portakal filminde, filmin baş kahramanı Alex, işlediği suçların cezasını çekmek üzere deneysel bir tedaviye tabi tutulur. Bu tedavide denek sürekli olarak tecavüz, işkence, cinayet ve savaş sahnelerinden oluşan filmlere maruz bırakılır. ... Bu tedavinin adı "Ludovico Tekniği"dir.

Tüm Reklamları Kapat

İngilizcesi Aversion Therapy olan bir nevi nefret ya da iğrenme terapisidir. Diğer Aversion Therapy çeşitlerinden farkı terapi esnasında hastaya muhtelif ilaçlar da verilmesidir. Bu tedavide hastaya bir olayın kötü ve zararlı olduğunu kabul ettirmek için o olayı çağrıştıran deneyimler yaşatılırken, hastaya acı çektirecek ya da onun psikolojisini bozacak ilaçlar verilir.

Örneğin bir zamanlar olarak eşcinsellere homoseksüelliğin kötü bir şey olduğunu kabul ettirebilmek için bir grup eşcinsel erkeğin çıplak resimleri gösterilirken apomorfin verilmiştir. Otomatik Portakal da ise şöyle geçmekteydi: alex'in saldırganlığını bertaraf etmek için Alex'e şiddet içeren sahneler seyrettirilmişti. Ayrıca bu sahneler çalınırken çeşitli ilaçlar da verilmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Filmle ilgili ilginç bir detay da şudur: ludovico tekniği sırasında Alex'e Ludwig Van Beethoven dinletilmiş ve Alex, Beethoven'a karşı da bir tiksinti beslemeye başlamıştır.

Günümüzde kullanılmayan bir yöntemdir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir...

1,898 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Fatma Hüsna Yılmaz. İradesiz Insan, Insan Mıdır? Otomatik Portakal’a Psikolojik Açıdan Bakış. (8 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: medium.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Özgür Kurtuluş. Sosyal Medya, Hipermodülasyon Ve Ludovico Tekniği. (16 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: http://ozgurkurtulus.com.tr/ | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close