Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Serhat Bulut
Üye
10

Laiklik ve sekülerizm arasındaki fark nedir?

Laiklik ve sekülerizm ne anlama gelir? Laiklik ve sekülerizm kavramları arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?
43,115 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Laiklik ülkenin anayasasında din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı tutulduğunun ibraz edilmesi (Fransa ve Türkiye anayasalarında vardır), sekülarizim ise toplumda ahiretten, diğer ruhani ve dini meselelerden ziyade Dünya hayatına odaklanılması yönündeki harekettir.

Batılı bir çok ülke anayasasında din ve devlet işlerini ayrı tuttukları yazmamakla birlikte, yani laik olmamalarına rağmen, sekülerleşmiş bir idare, hukuk ve sosyal toplum anlayışı ile yönetilirler. Bunu da devlet kurumlarında seküler ideolojilerin hüküm sürmesi ve modern bilim gibi özünde seküler olan düşünce şekillerinin yaygın kabulüyle ve toplumca benimsenmesi ile olur.

Tüm Reklamları Kapat

4,951 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Günay
Yusuf Günay
53K UP
Hukuk öğrencisiyim

Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olması demektir. Devletin dini temsil etmemesini ve ona bağlı kalmamasını savunur. Laiklik, en katı olarak Fransa'da* devam etmektedir ve bu, daha çok onların tarihiyle alakalıdır; zaten bu sebeple "laïcité" kelimesi Fransızcadan alınmıştır. Laikliğe "Fransız sekülerizmi" de denir; fakat genel olarak Avrupa'da yaygın olan ve daha ılımlı yürütülen bir ideolojidir. Genelde (Sovyetler Birliği ve Fransa dışında) laiklik, mütedeyyinler tarafından desteklenir, devletin dine karışması önlenir ve böylece devlet, dini bir otorite olmadığı için, bireylerin seçecekleri yol ve yolsuzluk vicdanına bırakılır. Hatta son yıllarda bu sebeple muhafazakar insanların muhafaza ettikleri şeyleri devletten koruması için liberteryen olmaları gerektiğini söyleyen büyük bir görüş vardır.

Sekülerizm ise devletin insanların dini hayatına karışmaması demektir. Daha çok Anglo-Amerikan ülkelerinde olan ve doğal hukukun parçası bir ideolojidir. Örnek vermek gerekirse İngiltere laik değildir; devlet, Anglikan Klisesine bağlıdır. Monark, kilisenin izin vermediği şeyleri yapamaz. Ayrıca yerel kamu bölgelerinde rahipler görev alarak, yapılacak işlerde onayları alınır ve dua edilir. Keza Birleşik Devletler'de de devlet geleneklerinde konuşmadan önce ve sonra, kongre açılırken ve kapanırken, vs okunan dualar ve Kurucu Babaların kurduğu anayasadaki tanrıya bağlılık gibi sebeplerden ABD'de laiklik keskin değildir. Fakat bu ülkeler sekülerdir, insanların dini durumuna karışmazlar. Mesela Birleşik Devletler'de bir sokakta peyotları gözüken ve dindar giyinmiş Yahudilerin olduğu mahallelere gidebilirsiniz özgürce. İnsanlar, başkalarının özel mülküne zarar vermedikleri sürece dinlerini özgürce yaşayabilirler veya Amerikan seçimlerinde bazı kiliselerin desteklediği adaylar olabilir - ki bazı kiliselerin adaylarının başkan olduğu zamanlar olmuştur. Keza aynı şey Birleşik Krallık için de söylenebilir: Müslümanlar, Sihler, vs. özgürce dinlerini yaşayıp devlet tarafından hiç bir baskı altına kalmadan dini vazifelerini yerine getirmektedir.

Bazı laik olmayan fakat toplum olarak seküler olan ülkelere örnek olarak İskoçya, İsveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Gürcistan verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

*Fransa'nın bazı bölgelerinde laiklik uygulanmaz, bazı bölgeler de yerel yasanın belirlediği Yahudilik, Katoliklik, Lütercilik ve Kalvinizm resmî statüye sahiptir.

3,434 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Régime Spécifique Des Cultes. (22 Şubat 2007). Alındığı Tarih: 28 Mart 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Burak Şahin
Okuyucu

En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devletin her inanç grubuna aynı uzaklıkta olması, devletin kontrolünde olan eğitim, sağlık, güvenlik, hukuk, ekonomi gibi alanlarda herhangi bir dini grubun söz sahibi olmaması, devletin dış ve iç politika için alınan kararlarda belli bir inanç grubunun çıkarlarını gözetmemesi, hiç kimsenin bağlı olduğu dini inançtan dolayı devlet kadrolarından uzaklaştırılmaması ya da bürokraside yükseltilmemesi, yani kısacası devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olması demektir.

Dinin toplumsal düzeyde prestij kaybettiğini, geçmişe nazaran daha az sayıda insanı etkileyebildiğini, git gide toplum için referans noktası olmaktan uzaklaştığını ifade eden sekülerleşme ve laiklik kavramları birbirlerinin yerine kullanılmaması gereken kavramlardır.[1]

Yukarıda tanımlandığı gibi din-toplum ilişkisini açıklayan bir terim olan sekülerleşme; günlük dilde ise din ve benzeri doğaüstü inançların günlük hayattaki görülen etkilerinin ve etki güçlerinin azalması olarak da kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

980 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Volkan Ertit. Birbirinin Yerine Kullanılan İki Farklı Kavram: Sekülerleşme Ve Laiklik. (15 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 16 Mart 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close