Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emin Alan
Emin Alan
5K UP
Üye
4

Kütlesiz parçacıkları üstün bir teknoloji ile bir noktaya sıkıştırsak karadeliğe dönüşür mü?

251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Teorik olarak evet, yeterince fotonu bir noktada sıkıştırırsanız bir kara delik oluşturabilirsiniz. Çünkü, enerji, uzay-zaman dokusunu büker. Fotonların kütlesi yoktur, evet. Ancak, momentuma ve dolayısıyla, enerjiye sahiptirler. Bu da onların uzay-zaman dokusunu ihmal edilebilecek kadar az da olsa bükebilmelerini sağlar. Dolayısıyla; yeterince fotonu yeterince küçük bir noktaya sıkıştırırsanız bir Kugelblitz kara deliği yaratabilirsiniz. Ancak, böyle bir kara deliği üretebilmek için sıcaklığının Planck sıcaklığından bile daha fazla olması gerekir ki bu noktada fizik yasaları, bildiğimiz anlamda işlevini yitirir.

Kaynaklar

  1. Quora. Can Light Create A Black Hole?. Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

Kütlesiz parçacıklar (foton,gluon) uzay dokusunu bükemezler.

Muhtemelen "kütlesi çok" yazacaktın; Çünkü kütlesiz parçacıkların aksine kütlesi fazla olan maddeler uzayı büker. Aslında burada bükülen bizim duyu organlarımızla algıladığımız 3 boyutlu uzay değil. Bükülen, 4 boyutlu "uzay-zaman" dediğimiz yapı.

  • Peki bu kütlesi çok fazla olan maddeleri sıkıştırarak kara delik yapabilir miyiz?

Evet yeterli teknoloji olursa yapabiliriz. İlk önce ışığın kaçış hızını bilmemiz gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaçış hızı nedir?

bir kütlenin çekiminden kurtulmak için (potansiyel enerjisinden) sahip olmanız gereken kinetik enerjidir. Eğer buradan hız terimini çekecek olursak böyle bir kütlenin yüzeyinden kaçmak için gerekli hızı bulabiliriz.

Kara deliklerde ise bu hesap basitçe kaçış hızını ışık hızına eşitleyerek yapılır. Yani belirli bir kütlenin merkezinden belirli bir uzaklıktaki kaçış hızının ışık hızına eşit olduğunu düşünürsünüz. Bundan sonra tek yapmanız gereken kütle ve yarıçap ile oynamaktır. Bu durum size her kütle için belirli bir yarıçapta ışığın bile kaçamayacağı bir yüzey tanımlamaya izin verir. Bu yüzeyi tanımlayan yarıçapa Schwarzschild yarıçapı (2Gm/c2) denir. Hal böyle olunca herhangi bir şeyin kütlesini yerine koyarak, ne kadarlık bir alana sıkıştırırsam kara delik olur diye teorik hoş bir hesap yapabiliyoruz.

  • Örneğin Güneş'ten kara delik yapmak isteseydik onu yalnızca 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkıştırmamız gerekirdi. Dünya içinse bu değer bir küp şeker boyutlarında. İşi abartıp 100 kilogramlık bir insan için Schwarzschild yarıçapının ne olması gerektiğine baktığımızda 10-25 metre olduğunu görüyoruz. (protonun yarıçapı kabaca 10-15 metredir.)

Peki gerçekten de böyle ufak bir karadelik (mikrokaradelik) oluşturmak mümkün mü?

Stephen Hawking'in tanınırlığına sebep olan çalışmalardan biri de evrenin erken dönemindeki mikro kara delikler hakkındaki teziydi. Her ne kadar yukarıda yaptığımız hesaba göre istediğimiz kütleyi gerekli yarıçapa sıkıştırınca kara delik elde ediyor gibi görünsek de, bu aslında basit bir teorik yaklaşımdan ibaret. İşler elbette bundan çok daha karmaşık. Hawking'in öne sürdüğü ise böylesine küçük kara deliklerin (mikro kara delikler ya da kuantum kara delikler adıyla da anılır) kuantum etkileri yüzünden kısa sürede buharlaşarak yok olacağıydı. Ölçek çok küçük olduğu için böyle kara delikler üzerinde kuantum etkileri devreye giriyor ve işlerin rengi değişiyor. Kara delik küçüldükçe daha hızlı buharlaşıyor ve daha yüksek sıcaklıklara sahip oluyor. Yani bu sebeple bu kadar küçük bir kara delik kararlı (stabil) bir kara delik değil ve bu boyutlarda bir kara delik oluşturamayız. Fakat yine de kara deliklerin ne kadar sıkışık cisimler olduklarını anlamak adına Schwarzschild yarıçapı üzerinden hesap yapmak oldukça keyifli.

Karadelik yaparsak ne işimize yarayacak?

Teorik fizikçiler gerçekten laboratuvarda atom boyunda mikroskobik kara delik üretmek istiyor. Bu sayede evrende üç uzay boyutuna ek olarak 7 ekstra boyut olup olmadığını anlayacaklar. Evrenin içi boş bir hologram olup olmadığını ve bunu söyleyen sicim teorisinin doğruluğunu test edecekler.

Tüm Reklamları Kapat

"Sicim teorisi test edilemez, o yüzden de bilimsel bir teori değildir." diyenlere tersini gösterecek ve Einstein’ın yerçekimini açıklayan genel görelilik teorisini kuantum fiziğiyle birleştirerek nihayet kuantum kütleçekim kuramı geliştirecekler.

Böylece tüm evreni tek denklemle açıklayan solucandelikleri ile zaman makinesini çözen, kara deliklerin başka evrenlere açılıp açılmadığını söyleyen, Warp sürüşüyle ışıktan hızlı yolculuk edip edemeyeceğimizi gösteren bir teorimiz olacak.

Kaynaklar

  1. Furkan Kandemir. Kara Delik Oluşturmanın Formülü: Schwarzschild Yarıçapı. (8 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: Masiva Türk | Arşiv Bağlantısı
  2. Ögetay Kayalı. Bir İnsandan Kara Delik Yapabilir Miyiz?. Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. Kozan Demircan. Cern Mini Kara Delik Yaparsa Ne Olur?. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close