Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kütlenin uzayı bükmesi nasıl mümkün olabiliyor?

uzayın bükülmesi anlatılırken, gergin bir yüzeye bırakılan bir bowling topuyla örneklendiriliyor. Ancak dünyadaki deneyimlerimizde yüzeye bırakılan bowling topu o yüzeyi kütle çekiminin etkisiyle büküyor. Uzayda bir gezegenin/yıldızın uzayı bükmesi başka bir kuvvet etkisi olmadan nasıl gerçekleşebiliyor?
1,182 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Aslında burada bükülen bizim duyu organlarımızla algıladığımız 3 boyutlu uzay değil. Bükülen 4 boyutlu uzay-zaman dediğimiz yapı.

Şimdi kütle çekimini tamamen bir kenara bırakın. Büyükçe bir süngerin üstünde farklı yerlerde, çeşitli büyüklük ve kütlelerde bowling topları olsun. Yukarıdan baktığınızda, süngerin farklı bölgelerinin farklı farklı şekilde büküldüğünü, eğriliğin farklı yerlerde farklı farklı olduğunu göreceksiniz. Şimdi küçük bir bilyeyi süngerin herhangi bir yerinden serbest bıraktığınızı düşünün. Bu bilye süngerdeki eğrilikler nedeniyle hareket edecektir, büyük kütleli bowling toplarının olduğu bölgelere doğru çekilecektir, bu kütlelerin etrafındaki eğrilik nedeniyle dairesel hareket yapacaktır vb. Buradaki anahtar nokta hereketin, bowling toplarının bilyeyi çekmesinden dolayı değil, süngerdeki değişen eğriliklerden dolayı olması.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu hareketler, uzaydaki gezegenlerin kütle çekimi etkisi ile yaptığı hareketler gibidir. Kütle çekimini tamamen bir kenara bırakıp "bükülen uzay" içindeki bilyenin hareketinin, sanki uzay düzmüş de kütleler birbirini çekiyormuş gibi olduğunu görebilirsiniz. Yani kütle çekimini, uzayın bükülmesi ile anlatabilirsiniz.

Ancak 4 boyutlu uzayda (uzay-zaman) durum bu kadar basit değil. Einstein, özel görecelikte yaptıkları ile kütle çekimini birleştirmek için çalışıp genel göreceliği ortaya attı. İşte uzay-zaman yapısının bükülmesi burada ortaya çıkıyor. Uzay-zamanın kütlelerce bükülmesinin sebebi kuvvet vb. değil. Bükülmüş uzay-zaman verili bir durum ve uzay-zamanın bir bölgesinin ne kadar büküldmüş olduğu oradaki kütlenin büyüklüğü ile belirleniyor. Uzayın bir bölgesinin ne kadar bükülmüş olduğu (eğriliği) o bölgedeki kütle çekimini belirliyor.

142 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Feynman &Quot;Lecture Of Physics-Curved Space&Quot;. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Uzay-Zaman Wiki (Tr) . (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Başka bir kuvvetin etkisi olmadığı bilgisine nereden eriştiniz?

Dünya güneş etrafında dönüyor. Güneş kendi bulunduğu uzay zamanı öyle bir bükmüştür ki ona doğru hızla gitmemiz gerekir normalde. Fakat jüpiter isimli dev kendi büktüğü uzay zaman ile buna mani oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş sistemi ise samanyolu galaksisinin merkezinde bulunan dev karadeliğin yöründesinde dönmektedir.

Kısacası evrende her şey hareket halindedir ve bu hareketin uzay zamanı büken bir sorumlusu vardır.

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (26 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close