Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kütleler zamanı nasıl büküyor, Nasıl etkileşiyorlar?

317 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Ertuğrul Genç
Ertuğrul Genç
223K UP
Astronomi meraklısı

Kütleler zamanı nasıl büküyor sorunuza cevap olarak, Albert Einstein’ın görelilik kuramlarına göre kütle/enerji hem uzayı hem de zamanı büküyor. Bu yüzden kütlesi büyük olan cisimlerin yakınında zaman daha yavaş akıyor. Örneğin, bir karadeliğin veya dev bir yıldızın çok yakınında bulunan bir saat, uzaktaki bir saate göre daha yavaş ilerler.

Kütleler zamanla etkileşime girdikleri için, kütleçekim kuvveti de zamanın akışını etkiler. Kütleçekim alanı ne kadar güçlüyse, zaman o kadar yavaşlar. Bu nedenle, Dünya’nın yüzeyindeki bir saat, uzaydaki bir saatten daha yavaş çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

Kütlelerin zamanı bükmesinin etkilerini ölçmek için çok hassas atomik saatler kullanılır. Bu saatlerden biri Dünya’da bırakılırken, diğeri uzaya gönderilir ve aralarındaki zaman farkı ölçülür. Bu şekilde kütlelerin zamanı nasıl büküyor olduğunu görebiliriz.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
x Kişi
x Kişi
218K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Kütlenin uzay zamanı büktüğünü biliyoruz, ama nasıl büktüğü konusuna net açıklama getirilemedi. Aslında bu duruma neden olan ve kütleçekim kuvvetini ilettiği varsayılan, doğrulanmamış bir parçacık adayımız var "graviton". Bu parçacık temel parçacıkların hipotetik (kuramsal) sınıfının bir üyesidir, etkilerini gözlemleriz ancak kendisini ölçmek veya gözlemlemek henüz mümkün olmamıştır.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
159K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bunu gerçek manada anlamak için kafamızdaki zaman kavramını değiştirmemiz gerek. Zaman evrende öncelik-sonralık ilişkisi değildir. Evrende zaman diye ayrı bir olgu da yoktur. Uzay/zaman ayrılamaz bir bütünlüktür. Yani zaman uzay dokusuna bağlı ve içkin bir niteliktir evrende. Bu nedenle bazı kişiler bu durumu anlayamadığı için 'zamanın bükülmesi' ve daha genel olarak da zaman kavramının evrende neyi ifade ettiğini anlamadan gündelik olarak zamanı soyut bir özellik veya öncelik sonralık ilişkisi gibi algılarlar. Oysa ki evrende zaman uzay ile bahsettiğimiz gibi bütün olan bir özelliktir. Bu ise zamanla ilgili sağ duyumuza tamamen aykırı, normalde 'şok' olmamız gereken bir durumdur. Çünkü zaman düşündüğümüz algıladığımız gibi bir şey çıkmamıştır evrende. Zaman uzay kumaşının (dokusunun) özelliğidir ve onunla ayrılmaz bir bütündür. Bu nedenle evren genisledikçe zaman akmakta ve işlemektedir. Evrendeki zamanda olan tüm hareketin kaynağı bu nedenle evrenin genişlemesi ile ortaya çıkıyor demektir. Bu nedenle uzay dokusu bükülünce zamanda bükülmüş olur. Ama işte evrendeki zaman kavramının uzay ile bütün olduğunu tam olarak anlayamaz isek zamanın bükülmesinin de ne olduğunu kavrayamaz zamanı gündelik deneyimlere bağlı olarak soyut bir kavram olarak düşündüğümüz için zamanın bükülmesini de kafamızda soyut bir olgu gibi algılarız. Oysa ki zaman evrende soyut bir kavram değil somut bir durum ve özelliktir. Zaman evrende bir atom parçacığı kadar somut bir olgu ve özelliktir. Tam olarak bunu anlarsanız evrende zaman kavramının neden şok etkisi yaratması gerektiğini ve zamana dair tüm bakış açınızı ve kavrayışınızı tamamen yeni baştan tıpkı Einstein gibi değiştirmek zorunda kalırsınız.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close