Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Ali
Ali Ali
1,330 UP
Üye
0

Kütle ve Kuvvet Nedir?

Vikipedi'de kütlenin tanımı 'herhangi bir kuvvet tarafından ivmelenmeye karşı gösterdiği direnç.' olarak verilmiş; kuvvete 'kütleli bir cisme hareket kazandıran etki' denmiş. Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan gibi bir şey anladım. Bir de Quora'da birisi kütlenin Plank Sabitinden temel bir büyüklük olmadığını söylemiş.
696 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Kütlenin iki farklı tanımı mevcut:

  1. Fiziksel bir objenin madde miktarı.[1] Bunu objenin kütle çekim kuvveti ile etkileşme miktarı olarak veya uzayzamanı ne kadar büktüğü olarak da düşünebilirsiniz. Bu tanımın tanımladığı kütleye çekim kütlesi (gravitational mass) ismi de verilir.
  2. Eylemsizliğin ölçütü.[1] Bunu cismin hareketini değiştirmek için gerekli momentumun miktarı olarak da düşünebilirsiniz. Bu tanımın tanımladığı kütleye de eylemsizlik kütlesi (inertial mass) ismi verilir.

Bu iki tanımın birbiri ile ilişkisi fizik felsefesinde en önemli konulardan biridir. "Bu iki tanım aynı şeyi mi tanımlar yoksa iki farklı büyüklüğü tanımlar ama içinde bulunduğumuz evrende bu ikisi birbirine eşit midir?" sorusu üzerine uzun uzun düşünülüp tartışılması gerekmektedir. Benzer şekilde "Fizik kanunlarının farklı olduğu bir evrende bu ikisinin birbirinden farklı olması mümkün müdür ve öyle bir durumda fizik kanunları nasıl değişir?" çok eğlenceli ve fiziği anlama konusunda çok faydalı bir egzersizdir.

Bu ikilemi bir kenara bırakırsak Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı kütle anlayışına bambaşka bir yaklaşım getirmiş ve yukarda mevzu bahis kütle ile etkileşimlerin ikisinde de cisimlerin kütlesi kadar enerjileri ile de alakalı olduğunu göstermiştir. Cismin kütlesini de içine alan toplam Enerji tanımlayıp (E=mc2+pc) hesaplamaları bunun üzerinden yapmak gerekiyor. Bu enerjiyi de aslında cismin hızına bağlı olan: ifadesi ile tanımlıyoruz. Burdaki katsayı ise lorentz katsayısı:

Tüm Reklamları Kapat

Lorentz Katsayısını Taylor expension ile açtığımız zaman elde ettiğimiz ifade şu şekilde oluyor:

Burdaki ilk terim aslında kütleye ikinci terim ise Newton mekaniğindeki kinetik enerjiye tekabül ediyor. Geri kalan terimlere görelilik düzeltmesi(relativistic correction) diyoruz ve o kısım ışık hızına yakın olmayan hızlarda 0'a çok yakın oluyor. Bu durumda benim şahsi kanaatim kütleyi

  • objenin var olmasından kaynaklanan içsel enerjisi (intrinsic energy) olarak tanımlamak

bence en doğrusu.

Tüm Reklamları Kapat

(Hamiş: bunu istatisiksel fizikte kullanılan iç enerji (internal energy) ile karıştırmayın. İç enerji bir sistemin alt mekanizmelerinin sahip olduğu enerjidir. Benim içsel enerji diye tanımladığım ise bir maddenin var olması dolayısıyla sahip olduğu bir enerji. Herhangi bir altsistem gerektirmiyor.)

Bu durumda tanımlamamız gereken tek şey enerjinin ne olduğudur. Sorudaki çelişkili tanımlar bir çok ders kitabında iş ve enerji arasında da mevcut o yüzden enerjiyi en temel konudan tanımlamak daha uygun o da matematikte bulunan Noether teoremi. Evrende fizik kanunları zamanla değişmez. Yani bugün var olan fizik yasaları yarınki yasalarla ve dünkü yasalarla farklı değildir. Bu duruma fiziğin zaman ötelemerine karşı simetrik olması diyoruz. Yani her hangi bir fizik deneyini zamanda ötelenirse sonuç değişmez. Ve Neother teoremi bütün simetriler beraberinde korunan bir büyüklük getirir diyor. Bu büyüklüklere Noether yükü ismi veriliyor. Gerekli hesaplamalar yapıldığında zaman ötelemelerine karşı simetrik olmanın getirdiği korunabilir büyüklüğün enerji olduğunu görüyoruz.[2] Ben duruma tersten bakıp enerjiyi burdan tanımlamanın doğru olduğunu düşünüyorum.

Yani, enerjinin tanımı:

  • Fizik kanunlarının zaman ötelemelerine karşı simetrik olmasından kaynaklı Noether yüküne enerji denir.

şeklinde oluyor.

Kuvvet kısmı daha az karışık. Wikipedia'nın kaynak kısmına bakarsanız orda orjinal tanımın:

  • Any external agent that causes a change in the motion of a free body, or that causes stress in a fixed body.

Şeklinde olduğunu görürsünüz ki tercümesi:

  • Serbest bir cismin hareketinde bir değişikliğe veya sabit bir cismin üzerinde gerilime neden olan herhangi bir dış etki.

Bu tanım daha uygun.

Hamiş: Bu cevabı girdikten hemen sonra wikipedia için değişiklik önerisinde bulunacağım. Değişmiş olabilir.

170 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Mass. (27 Temmuz 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Noether's Theorem. (21 Kasım 2021). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close