Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kral Janusowski
Kral Janusowski
1,934 UP
Üye 30 Eylül 2023
1

Kütle, uzayzamanı nasıl büküyor?

Eğer uzayzaman benzetildiği gibi kumaş gibi bir yapıdaysa kütle uzayzamanı sadece bir yönde bükmez mi? Uzayzaman, kütlenin her tarafını saran bir kumaş olarak benzetilse daha doğru olmaz mı?
454 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 30 Eylül 2023

Bahsini ettiğiniz kumaş ve 'aşağıya doğru bükülme', sadece konu anlaşılsın diye yapılan bir gösterim. Aslında bunu tomografik bir kesit olarak da düşünebilirsiniz. Yani haklısınız, normalde bu 3-boyutta her yönde olan bir etki. Buraya linklediğim GIF, gerçekte olanı daha iyi bir şekilde temsil ediyor.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ebru Tuba Ölçücü
Astrofizik ve uzay bilimleri araştırmaları 30 Eylül 2023

Einstein: ''Kütle uzayı büker ve bükülen uzay da kütleye nasıl yol alacağını gösterir.'' Peki bu ne anlama geliyor?

Yer Çekimi - Uzay İlişkisi

Einstein’ın genel Görelilik Teorisinde Dünya çevresinde yörüngede dönen veya Dünya’ya düşmekte olan cisimler kütleçekim kuvveti tarafından Yerküreye çekilmezler. Dünya, kütlesi gereği Yerküre'nin etrafında bir çukur oluşturuyor. Cisimler bu çukura düşerek Dünya'ya yaklaşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

uzay zaman ve yer çekimi.
uzay zaman ve yer çekimi.
Pixers

Uzay-zaman dört boyutlu bir koordinat sistemi ve matematiksel bütün (üçü uzaysal boyut olup biri zaman boyutudur).

Genel Görelilik'te uzay ve zaman bir bütündür. Dünya'nın yerçekimi uzay-zamanı büker. Kütle uzay-zamanı yerel bir şekilde büker ve bu bükmeyi geometrik olarak göstermek için Einstein evrensel Topoloji kullanmıştır. Tekrar, Görelilik teorisinde kütle uzayı büker fakat evrenin genişlemesinin sebebi kütle değildir. Kütle her şeyi kendine çekmeye çalışır. Bütün kütleli cisimler uzayda tek bir noktada toplanma eğilimindedir.

Toparlamak adına şu şekilde açıklayabiliriz: Elinize maddesel olarak sudan daha ağır olan (örneğin taş) cismi suya attığınızda suda oluşan hareler ve dalgaları gözlemleyeceksiniz. Suda oluşan dalgaların sebebinin taş olduğunu biliyoruz. Su birikintisini uzay-zaman olarak düşünürsek taşı da Dünya veya Güneş olarak düşünebiliriz. Sonuç olarak taş, uzay-zamanı bükmüştür. Buna Kütle çekimi diyoruz. ( kütle çekim, kütleçekimi veya yer çekimi aynı ifadelerdir)

Yıldızlar, kara delikler, gezegenlerin kendine has kütleleri olduğundan uzay-zamanda çukurlar oluşturarak bükerler. Kütlenin oluşturduğu çukurların etrafında cisimler düşmez (?) fakat kendini çukura teslim ederek çekim gücüyle birlikte ''yaşamına'' devam ederler. Buna en güzel örnek Dünya'nın Güneş etrafında dönmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bükülmeye sebep olmak için yeterli bir kütleye sahip olmak gerekiyor. Yıldızlar, kara delikler ve Güneş gibi gezegenler buna verilebilecek en iyi örneklerden.

Kumaş örneğinde ise şöyle düşünebiliriz: Gerilmiş bir kumaş parçasına tekrar ağır bir taş attığımızı düşünelim. Taş çökme oluşturacak, yani bir çukur. Bunun sadece bir yönde bükülme olduğunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum. Aynı şeyi düz bir karton üzerinde düşünürsek attığımız taşın düzlemsel bir şekilde çukur yaptığını görürüz.

Eğer konuya daha görsel olarak bakmak isterseniz bu videoya bakabilirsiniz. Sanırım alt yazısı var.

https://www.youtube.com/watch?v=tzQC3uYL67U

https://www.youtube.com/watch?v=DFMfizDSWKY

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Yerçekimi Uzayla Zamanı Nasıl Büküyor? » Kozan Demircan. (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close