Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kütle çekimi nasıl işler?

Uzayda 2 bilyeyi aralarında az bir mesafe bırakarak ve hiç bir ivme uygulamadan bıraksak bu iki bilye bir birini çeker mi ?
502 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

Kütleçekim, newton fiziği sonrası daha detaylı açıklandı. Einstein, uzayzaman dokusunu kütlenin büktüğünü söylemesi, bakış açılarını kökünden değiştirdi.

Kütle, uzayzaman dokusunu büker, ve diğer kütleler, bu bükülmenin etkisine girer, ya da bu kütle daha büyük bir kütlenin bükülme etkisine girebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Temel olan şey, bütün kütle sahibi nesnelerin, uzay zamanı büküyor olmasıdır. Bükülmüş uzayzaman, diğer kütlelerin durumunu doğrudan etkiler.

Gezegenin yıldızın etrafında dönmesi, yıldızın büktüğü uzayzaman dokusunun etkisinde kalarak, yıldıza doğru uzun vadede düşmesi demek aslında.

138 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru
Orijinal Soru: Açıklamadaki yazıya göre kütle çekimin sebebi nedir?

Görelilik teorisine göre kütle çekim uzay zaman (evren) dokusunun bükülmesi ile ortaya çıkan bir etki olarak tanımlar. İzlediğiniz videodaki örnekleme uzay zamanın sünmesi değil cisimlerin uzay zamanı bükmesi yönüyle kullanılmış. Yani cisimlerin uzay zamanda bir çöküntü yaratması açısından kullanılmış.

Bunun dışında kütleli cisimlerin uzay zamanı mikro düzeyde nasıl büktüğü yani bu bükülmenin mikro düzeyde ne şekilde olduğu, uzay zaman dokusundaki bu bükülme ile evrenin dokusunda meydana gelen değişimin yapısının ne olduğu henüz bilinmiyor. Çünkü elimizde bunu ortaya koyan ve deneyle desteklenen bir kuantum kütle çekim kuramı henüz yok. Yani mikro düzeyde evreni açıklayan kuantum fiziği ile makro cisimlerin uzay zamana etkisini açıklayan görelilik teorisi henüz birleştirilmedi. Sicim teorisi bunu matematiksel olarak başarıyor ancak deneysel ve gözlemsel kanıtla henüz teori desteklenmediği için bu teori şuanda doğrulanmayı beklemekte. Bazı kanıt arama çalışmaları ve kanıt öngörüleri var ve bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenlerle kuantum düzeyinde kütle çekimin nasıl ortaya çıktığını henüz bilmiyoruz. Bu nedenle sorunuzun cevabı şimdilik belirsiz.

172 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur
Orijinal Soru: Açıklamadaki yazıya göre kütle çekimin sebebi nedir?

Newton fiziğine göre kütle çekiminin nedeni A cisminin B cismini çekmesi aynı zamanda B cisminin de A cismini çekmesidir. Newton fiziğinde bu böyledir nasıl olduğu bulundu mu yoksa hala sır mi bilmiyorum. Diğer taraftan Einstein fiziğine göre kütle çekiminin nedeni uzay zamanın bükülmesi videoda anlattığı şey bu. Oradaki örtü aslında uzay zamanı temsil ediyor büküyor işte en basit bu şekilde anlayabiliyoruz. [1]

Küçük bir not videoda merkez kaç kuvvetini ekleyememişler. Buda neden dünyanın güneşe çarpmadığını anlatır sanırım.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kozmik Anofor. Boyut Kavramı. Alındığı Tarih: 29 Nisan 2022. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close