Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Göktuğ Çağlar
Üye 6 Temmuz 2021 2 Cevap
6

Kütle çekimi ile Uzay zaman dokusunun bükülmesi arasında nasıl bir ilişki vardır?

Yani Evrendeki her kütle bu Uzay dokusunu biraz büküyor ve etrafında bir çekim alanı mı yaratıyor, peki kütle çekimi gibi bir temel kuvvete ne diye ihtiyaç duyuluyor ki ,bu sırf gezegenlerin yörüngelerini açıklamak için midir ? Alternatif başka teoriler yok mudur ?
1,689 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
328K UP
Bilim Meraklısı 26 Temmuz 2022

Kütlesi olan her şey uzay-zaman dokusunu büküyor. Güneş gibi büyük kütleli gök cisimleri daha çok büküyor. Einstein'e göre ortada bir kuvvet yok. kütle çekim kuvveti, uzay-zaman dokusundaki bu eğriliğin doğal bir sonucu [1] . Yani uzay-zaman dokusundaki eğrilikten dolayı dünya güneşin etrafında hareket ediyor. Evrendeki diğer gök cisimleride aynı yasaya riayet ediyor.

Uzay zaman dokusunun bükülmesi
Uzay zaman dokusunun bükülmesi

Tüm Reklamları Kapat

284 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wild.maths.org. Einstein And Curving Spacetime | Wild.maths.org. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2022. Alındığı Yer: wild.maths.org | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hakan Gençel
Biyomekanik ve hareket eğitimi almış BESYO mezunu(lisans) 5 Eylül

Benim düşüncem güneşin uzayda bir bükülmeye neden olmadığı. Newton'un kütle çekimine hız eklendiğinden daha mantıklı bir durum oluştuğu. Günümüzde uyduların yörüngede sapitlenmesi gibi. Aslında gezegenler sürekli kütle çekiminden dolayı güneşe düşüyor ancak güneşin 828.000 km hızla yer değiştirmesi bu düşüşün tamamlanmasına müsade etmiyor yani kütle çekimi hızla yer değiştiriyor. Sabit bir güneş veya gök cisimleri için düşünülmüş olabilir. YouTube'da gösterilen bir örnek var, büyük bir küreyi bir gerilmiş bezin ortasına koyuyorlar ve etrafında dönecek şekilde küçük bir küre atıyorlar. Aslında oluşan görseldeki bükülme denilen hunivari durum kütle çekimin(güneş vb) hareket yönü. Güneşe (kütle çekim merkezine) yaklaştıkça cisimler hızlanır. Merkür hızı 48 km/s, Venüs 35,2 km/s, Dünya 29,7 km/s, Mars 24,7 km/s. Merkür çok yakın olmasına rağmen yüksek hızı merkez kaç kuvvetinin fazla olmasına neden oluyor ki bu da neden yutulmadığını açıklıyor bence. Örneğin Mars Merkür ile aynı hızda hareket etse, kütle çekim merkezinden uzaklığı nedeniyle benim teorime göre güneş sistemi dışına savrulur. Elbette uzmanı değilim, sadece mantık yürütme çabam.

Eğer bir formül yapılacaksa kütle çekimi, hız ve merkez kaç kuvvetini kapsar şekilde olmalı diye düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close