Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Recep Taha Ayvaz
Recep Taha Ayvaz
1,455 UP
Üye
1

Küre nasıl parçalanmadan durabilir?

Küreyi düşündüğümde kutlenin çoğunun dış kısımda yani merkezden uzaklastikca arttığını tahmin ediyorum. Kütle çekimi nedeniyle kurenin merkezine yakın olan kısımların, dış kisima yakın olanlar tarafından çekilmesi ve sonunda patlaması gerekmez mi? Küçük ölçekte belki mantıksız ama büyük cisimlerin böyle davranması gerekmez mi. Dalga geçmeyin:)
192 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
61K UP
Bilimsever

Dalga geçmiyorum kesinlikle fikir teatisi yapacağım. :)

Öncelikle kürenin dış kısmının daha yoğun olduğunu neden düşündünüz anlamadım. Çünkü bundan bahsedebilmediniz için bir şekilden değil Dünya gibi Güneş gibi maddi bir varlıktan bahsedebilmeniz lazım. Küre sadece bizim 3 boyutlu bir şekle verdiğimiz bir isim.

Büyük cisimlerde ise aslında tam tersi. Örneğin Dünya. Yerçekimi dediğimiz şey kütle çekimi işte. Hatta boyut büyüdükçe kürenin merkezi tarafından daha çok çekiliyoruz. Örneğin Ay'da 10 kg geliyorsan Dünya'da 60 kg geliyorsun. Fakat şu hataya da düşmemek gerekiyor. Kütlenin yoğunluğu şekline orantılı değil. Küçük kütleli olup yoğun ve daha ağır olabilir. Örneğin 2 tane 1 litrelik kola şişesininin birine pamuk diğerine demir tozu dolduralım. Aynı hacimde olabilir ama aynı ağırlıkta olmayacaktır. Demir tozu dolu şişe daha ağır olacak dolayısıyla kütlesi ve buna bağlı olarak kütle çekimi daha yoğun olacaktır. Ay ve Dünya'nın ortalama madde yoğunlukları aynı olduğu için şekil ve boyut karşılaştırması yapabiliyoruz. Yoksa aydan daha küçük bir karadelik belki de atıyorum 20 güneş kütleli olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer Dünya'nın dış kısıma gittikçe kütleçekimi artsaydı uzaya bir roket fırlattığımızda 400 kilometre yukarı çıkınca astronatlar havada gezemezdi. Demek ki dış kısımdan uzaklaştıkça kütleçekimi artmıyor. Aksine mantıklı olan içe doğru gittikçe kütleçekimi yoğunlaşır. Çünkü m³ başına düşen maddenin yoğunluğu üst katmanlardan tarafından baskı olduğundan artar. Bu tam kütleçekiminden değil toprağın üst katmanlarıyla da ilgili. Toprağın üst katmanlarında daha hafif elementler bulunurken alt katmanlara geçgikçe daha ağır elementler oluyor.

Fakat başka bir açıdan bakarsak bir balona su doldurup bağlayıp onu kendi etrafımızda çevirirsek merkezkaç kuvvetinden dolayı balonun boyu uzayacaktır. Hatta yeteri kadar hızlı döndürürsek açısal momentum artacağından dolayı balonun mukavemeti bu uzamayı kaldıramayacak ve balonbellibir uzamadan sonra patlayacaktır. Fakat bu durumun ne kütleçekim ya da küre şekli ile alakası yoktur. Bunun olayı basitçe merkezkaç kuvvetive malzemenin açısalmomentuma dayanımıyla ilgili.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close