Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceren Koru
Üye
2

Küçük yaşlarda izlenilen film ya da okunan kitapların yetişkinlik çağında hatırlanmasa bile kişinin karakter ve düşünce yapısına etkisi var mı?

Çok önceden izlediğim film ya da okuduğum kitaplar benim bugün olduğum kişiyi etkiliyor olabilir mi yoksa o kadar güzel şey tamamen boşa mı gitti?
335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle sinir bilim açısından bakarsak bir bebeğin beyin nöral ağları 2 yaş civarında en kompleks halindedir. Ve bundan sonra yaklaşık 20'li yaşların başına kadar nöral ağların büyük ölçüde şekillendiği, kimisinin budandığı, yok olduğu, kimisinin ise güçlendiği veya kalıcı olduğu yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir. 20li yaşlardan sonra ise beyin nöral ağlarında değişmeler olsa da önceki duruma göre bu görece daha az değişikliktir. Beynin bu değişimi ve değişim potansiyeli beyin plastisitesi yani beyin esnekliği olarak adlandırılır.

Bu bilgileri gözetirsek eğer bu durumda insan için yetişme döneminde öğrendiği, deneyimlediğı şeylerin, edindiği algılama ve düşünme biçimlerinin iler ki yaşlar açısından ciddi bir etkisi ve belirleyiciliği olduğunu anlıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden geçmişte edindiğimiz tüm tecrübeler (tecrübeyi okuyarak, yaşayarak, düşünerek, hissederek tüm deneyimleri dahil olarak geniş düşünmek gerek) zihin dünyamızı belirleme açısından önemli bir paya sahip görünüyor. Çünkü edinilen tecrübelere göre beynin nöral ağlarının şekillendiğini görüyoruz. Belki de bu yüzden psikoloji biliminin önemli yöntemlerinden biri meşhur 'cocukluğa inme' diye adlandırılan yöntemdir. Özellikle bilinçaltının (bilinç dışılığın) kişinin bilincini yönlendirdiği alanlara dair Sigmund Freud un temelini attığı psikanaliz yöntemlerinin ana hedefi bilinci yönlendiren kişinin zihnindeki bilinçdışı faktörleri ele almaktır. Bu açıdan çocukluk döneminin de bilinçaltı açısından kritik önemi vardır. Çünkü bahsettiğimiz zihnin nöral yapısının ağırlıklı olarak şekillendiği yetişme dönemi kişinin bilinçaltının oluşumu bakımından da oldukça önem kazanır.

Bilinçaltı konusunda kişinin rüyalarının genellikle deneyimsel tekrarlar oluşturduğu da biliniyor. Rüyalar yolu ile bu şekilde kişinin bilinçaltı deneyimleri daha da güçlenip pekişmiş oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu verilere göre çocukluk döneminin hem bilinçli deneyimler yoluyla hem de bilinçaltı deneyimleri ile ilerleyen yaşlarda kişinin zihin dünyasının şekillenmesinde oldukça önemli yeri olduğu aşikar görünmekte. Özellikle bilinçaltının bilinç üzerinde ne gibi etkileri veya yönlendirmeleri olduğu da konuyla ilgili önemli bir konu.

Bahsettiğim nöral ağlar konusunda David eagleman'nın beyinle ilgili kitaplarına başvurabilirsiniz.

118 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close