Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emirhan Dinç
Emirhan Dinç
20K UP
Üye 29 Haziran 2022
3

Kuantum fiziğinin önemli bir başlığı olan dalga fonksiyonu tam olarak nedir?

Örnek olarak yine kuantum alanında sıklıkla kullanılan "dalga fonksiyonun çökmesi" cümlesi alınabilir. Tam olarak neyi ifade etmektedir bu fonksiyon?
2,016 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
122K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 2 Kasım 2022

Merhaba Emirhan, avusturyalı bilim adamı Erwin Schördingerin dalga denklemi atom ve atom altı parçacıklar için klasik fizikteki newtonun F=ma formulü değerindedir. Öyleki Schordinger bile kendi denklemini yorumlayamadı

Dalga fonksiyonunu özet geçecek olursam "olasılık yoğunluğu" diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Çekirdeğe bağlı bir elektronun davranışı hakkında bilgi elde etmek için enerji korunumu kavramını (Kinetik Enerji + Potansiyel Enerji = Toplam Enerji) kullanır. Bunu, bir elektronun dalga fonksiyonunun hesaplanmasına izin vererek yapar. Schrödinger denklemini çözmek bize dalga fonksiyonlarını verir. Bunlarla, bir atom veya moleküldeki elektronları karakterize eden orbitallerin kuantum sayılarını, şekillerini ve yönelimlerini elde ederiz.

Zamana bağlı olan ve zamana bağlı olmayan dalga fonksiyonları vardır.

Zamandan bağımsız denklem, elektronun kuantum durumunun değişmediğini, dolayısıyla elektronu duran bir dalga olarak kabul eder. Zamandan bağımsız denklem elektron yoğunluklarının dalga fonksiyonunun karesi olan Ψ 2 kullanılarak bulunmasına izin verir. Denklem, göreli olmayan hızlarda hareket eden elektronlar için geçerlidir. Denklem bize şöyle söyler: Dalga Fonksiyonunun Kinetik Enerjisi ile Potansiyel Enerjisinin Toplamı = Dalga Fonksiyonunun Toplam Enerjisi

Zamandan bağımsız Schördinger denklemi, Kartezyen koordinatlar x, y, z gibi herhangi bir uygun koordinat sisteminde yazılabilir.[3][4]

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıda attığım kaynakları okuman sana istediklerinden daha fazla bilgiler sağlar ve nasıl türetildiğini anlamak istiyorsan ytden videolara bakabilirsin türkçe anlatımları mevcuttur.

Schordingerin dalga fonksiyonunu açıkladığımıza göre dalga fonksiyonunun çökmesine değinelim, özetlersek schordingerin düşünce deneyinde kedi radyasyonla koyup bir zaman bırakılıyor kutuyu açmadığımızda kedi hem ölü hemde diridir kedinin oldugu birden fazla durum/dalga fonksiyonu vardır ve biz kutuyu açtığımızda var olan dalga fonksiyonları çöker/var olan birden fazla olasılık çöker ve tek bir olasılığın gerçekleşmesine sebep olur yani gözlem yapmak dalga fonksiyonunu çökertir. Kuantum teorisinde, kuantum parçacıkları aynı anda durumların süperpozisyonunda var olabilir ve diğer parçacıklarla etkileşim üzerine tek bir duruma çökebilir[1]

Burda çift yarık deneyine ve onun sonuçlarına yapılan yorumlardan biri olan kopenhang yorumuna değinmekte fayda var

Deneyde demir bilyeler yarıktan geciyor ve duvara düşen izdüşüm 2 düz cizgi oluyor dalga gönderiyorlar ve duvarda çıkan izdusum girisim deseni oluyor (dalgalar yarıktan geçtikten sonra birbirleriyle etkileşime giriyorlar) bu sefer klasik fizikten uzaklaşarak önce ilk yarıktan elektronlar fırlatılıyor duvardaki izdusum duz cizgi oluyor bunu cift yarıkta deniyorlar ve duvarda çıkan izdüşüm girişim deseni oluyor (yani elektronlar birbirleriyle etkilesime giriyor) gerek dedektör gerek insan olarak gözlemci koyarak etkileşimleri incelemeye çalıştık istediğimizi elde ettik ancak bu sefer duvardaki izdüşüm 2 düz çizgiydi kopenhang yorumu bohr ve öğrencisi tarafından yapılan yorumdur bu forum özetle deneyin sonucunu dalga fonksiyonunun çökmesiyle açıklar kısaca gözlem yapmak kuantum durumlarını çökertiyor.[2] Sağlıcakla kalın.

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Christopher S. Baird. (2022). Düşünce Deneyi. .. | Arşiv Bağlantısı
  2. Emir haliki, et al. (2022). Çift Yarık Deneyi. .. | Arşiv Bağlantısı
  3. ., et al. (2020). Schordingerin Dalga Denklemi. .. | Arşiv Bağlantısı
  4. Eric Gregersen, et al. (2022). Schordingers Wave Equation. .. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close