Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Kuantum dolanık iki parçadan birini uzaya ışık hızına yakın hızda fırlatsak diğeri dünyada kalsa, zamanda yolculuk olur mu?

Dolanık parçalardan biri, uzayda ışık hızına yakın hızda gittiği için zaman kavramı onun için daha yavaş olacaktır. Fakat dünyadaki dolanık parçayla anlık iletişim kurdukları için dünyadaki zaman farklı olsa da bilgi alışverişi olacaktır. Bu zamanda yolculuğu mümkün kılar mı?
265 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Aslında çoğumuz, dolaşıklığı tam olarak anlamakta yetersiziz. Bunun asıl nedeni popüler kültür ve bilgi kirliliği.

Dolanıklığı anlatırken, iki parça birbiri ile haberleşiyor denmemesine rağmen, insanlara bu düşünce çok absürt geldiği için, aralarındaki bağı bir tür haberleşme vasıtası ile yapıyorlardır düşüncesine kapılıyoruz. Kendimizi, o absürt çıkarımdan uzaklaştırıp, daha mantıklı, açıklanabilir bir veriye inandırıyoruz.

Soruna gelirsek; dolaşıklık, kuantum mekaniğinde, iki parçacığın birbirlerinden fiziksel olarak ayrılmış olsalar bile özellikleri birbiriyle ilişkili olacak şekilde bağlandığı bir olgudur. Bu korelasyon anlıktır ve herhangi bir klasik yöntemle açıklanamaz. Ancak dolaşık parçacıkların klasik anlamda birbirleriyle iletişim kurmadığını bilmek önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

İki parçacık birbirine karıştığında durumları birbirine bağımlı hale gelir. Bu, eğer bir parçacığı ölçerseniz, diğer parçacığın durumunun, aralarındaki mesafeye bakılmaksızın anında belirleneceği anlamına gelir. Bu, kuantum yerelsizliği olarak bilinir. (quantum nonlocality.)

Şimdi sorunun cevabı da kendiliğinden şekillenmiş oldu. Kısa bir analoji ile anlatmaya çalışayım.

  • İki adet birbirine geçmiş dişlimiz olsun, mekanik saatlerin dişlileri gibi. Birini sağa çevirirseniz, öteki de sola dönüyor olsun. Dişliler birbirlerine geçmiş haldeyken birini çevirdik diyelim, sonra diğer dişliyi ayırarak, uzaklaştırmış olalım ve dişliler hala dönmeye devam etsin. Bu dişlilerden birinin ne tarafa döndüğü ölçersek, diğer dişliyi görmeden bile, onun ters tarafa döndüğü bilgisini öğrenmiş oluruz.

Mükemmel bir analoji olmadığını biliyorum, maruz görün ama kaba hatları ile kuantum dolanıklık buna benzerdir. Yani parçacıklar birbirleri ile haberleşmez, doğal olarak senin sorduğun sorunun referans bilgisi yanlış olduğu için, aklında; böyle yanlış yöne giden sorular beliriyor.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close