Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Muhammed Pusat
Üye 29 Ekim 2023 1 Cevap
4

Kuantum dalga fonksiyonu nedir ve nasıl bir şeyi temsil eder?

571 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Karlı
Fizikçi. 30 Ekim 2023

Dalga denklemi dediğimiz şeyi anlamak için şurdan başlayalım.

Önce tek boyutta bir dalga denklemi yazalım, tek boyutta kısmı aklınızı karıştırmasın basitleştirmek için sadece x eksenini düşünüyoruz yoksa başka bir anlamı yok, 3 boyutta x,y,z olarak da yazabilirsiniz.

Dalga denklemi dediğimiz şey basitçe şu:

Tüm Reklamları Kapat

Dalga denklemini anlamak için eşitliğin sağ tarafını anlamamıza gerek yok. O nedenle şimdilik sadece bu denklem üstünden gideceğiz.

Şimdi burada 3 tane harf görüyoruz. Psi diye okunan harfi , ve .

harfinin hiç bir özelliği yok dalga denklemini tanımlamak için kullandığımız bir harf, filan da diyebiliriz önemli değil.

harfi parçacığımızın konumunu temsil ediyor. yani parçacığın nerede olduğunu? t ise parçacığın hangi zamanda olduğunu.

Tüm Reklamları Kapat

Yani anında konumunda bulunan bir parçacığın dalga denklemini temsil ediyor.

Buraya kadar anladıysak süper. Farkettiyseniz dalga denkleminin ne olduğunu anlatmadım, sadece dalga denklemini tanımladım.

Dalga denkleminin ne olduğunu bir süre daha anlatmayacağım, önce dalga denkleminin karesini anlatacağım. :)

Şimdi elimizdeki bu denklemin mutlak karesini alalım. Mutlak karesi aklınızı karıştırmasın, dalga denklemini reel kabul edelim o zaman düz karesi olarak da düşünebilirsiniz.

Üstteki denklem kuantum mekaniğinin en önemli denklemi, "Dalga denkleminin karesi" nerdeyse dalga denkleminin kendisinden daha önemli desem abartmış olmam. :)

bu denklem bize bir parçacığın t anında x konumunda bulunma olasılığını veriyor. evet yanlış duymadın, üstte gördüğün denklem bir parçacığın "bir parçacağın t anında x konumunda bulunma olasılığını" veriyor.

Klasik mekanikte duymaya alışık olmadığımız bir cümle bu. Klasik mekanikte bir parçacık için konum ve zaman bellidir. Mesela aşağıdaki görselde M kütleli bir parçacığın hangi t anında hangi konumda olduğunu gösteren basit bir illüstrasyonunu görüyoruz.

Bir parçacığın klasik mekaniksel olarak konum ve zaman ilişkisinin gösterilmesi
Bir parçacığın klasik mekaniksel olarak konum ve zaman ilişkisinin gösterilmesi
Psibilim

Ama kuantum mekaniğinden işler böyle değil. Daha farklı, parçacıkların bir t anında bir konumda bulunma olasılığından bahsediyoruz.

Mesela üstteki grafiği bir de kuantum mekaniği için gösterirsek. Şöyle bir şey olur:

Tüm Reklamları Kapat

Bir parçacığın t anında x konumunda bulunma olasılığının gösterimi.
Bir parçacığın t anında x konumunda bulunma olasılığının gösterimi.
Psibilim

Parçacığın sadece tek bir konumda bulunma olasılığı yok. Farkettiyseniz parçacığın A konumunda bulunma olasılığı B veya C konumunda bulunma olasılıklarından daha fazla. Ve tüm bu olasıkların toplamı 1'e eşit olmak zorunda, çünkü tüm olasıklar toplantığında parçacık bir yerde olmak zorunda.

Mesela A'da bulunma olasılığı 1/9, B'de bulunma olasılığı 1/78 olsa bile yazı-tura veya zar attığımızda olduğu gibi tüm bu olasıkların toplamının 1 olması gerekiyor.

Buna kuantum mekaniğinin önemli bir kavramı olan "Normalizasyon" diyoruz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi dalga denkleminin karesinin ne olduğunu biliyoruz. Peki dalga denkleminin kendisi nedir. İşte bu sorunun cevabı o kadar basit değil. Dalga denkleminin karesi bir "olasılık" aslında. Bir parçacığın t anında x konumunda bulunma olasılığının karekökü ne anlama geliyor. Bu noktada farklı yorumlar var, ortodoks yorum, agnostik yorum gibi farklı bakış açıları var.

Fizikçilerin önemli bir kısmı dalga denkleminin fiziksel olduğunu yani gerçekten var olduğunu düşünüyor. ben de bu şekilde düşünenlerdenim ama Çağrı'nın da her zaman dediği gibi bu başka bir videonun konusu :)

"Hocam ne demek ya, 2 sayfa yazdın sonunda soruyu cevaplamadın" diyebilirsiniz :) ama biz fizikçiler pratik olarak genelde dalga denkleminin karesiykle mutluyuz öyle diyelim ve onu da çok iyi anlamış durumdayız.

Başlıca felsefi yorumlar (metinde geçtiği sıra ile)
Başlıca felsefi yorumlar (metinde geçtiği sıra ile)
Kuantum Fiziğine Felsefi Yaklaşımlar - QTurkey

Biraz , hatta bolca, ağır olsa da Kuantum Türkiye'nin Medium sayfasında yazılmış detaylı bir yazayı şuradan okuyabilirsiniz

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Fiziğine Felsefi Yaklaşımlar

Bu konuda Evrim Ağacının zaten çok ama çok güzel bir videosu var. Ona da bakabilirsiniz.

Dalga denklemi üzerine Psibilim kanalında daha önce bolca video çektim bazılarını şuraya bırakıyorum:

Sevgi ve saygılarımla.

Yusuf KARLI

University of Innsbruck

Kaynaklar

  1. D. J. Griffiths, et al. (2018). Introduction To Quantum Mechanics. Cambridge University Press. doi: 10.1017/9781316995433. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close