Carl Sagan'ın anlatmak istediği, en azından benim anladığım şu: Milyonlarca yıl boyunca pek çok türün gelişim gösterip, sonradan türlerin yok olduğu veya başka bir türe evrimleştiği fosil kayıtlarından ve diğer bilimsel verilerden anlaşılıyor. Eğer kudretli bir yaratıcı var ise, deneme yanılma yolu ile pek çok türü yaratıp, sonradan onları yok edip veya başka bir türe evrimleştirmiş olmamalı. "Yaratacaksa en mükemmelini baştan yaratmış olmalıydı" demek istiyor. Benzer sonucu siz de çıkarmışsınız "yaratıcının olduğu yerde, evrim olamaz"
Bu bir fikirdir ve kendi içinde tutarlı yönleri de vardır. Bilimsel popüler kitaplarda bu tür felsefi düşünce, fikir ve önermeler yapılabilir. Sonuçta bu yazı bilimsel bir makale değil. Bilim; yaratıcı, ruh, ölümden sonra hayat gibi, gözlemlenemeyen, veri sunamayan, deney yapılması mümkün olmayan, kavramlar ile pek ilgilenmez. Bu konular olsa olsa, din veya inanç felsefesinin ele alabileceği konulardır.
Sorunuzun cevabı ile alakalı olmasa da, Carl Sagan'ın bu paragrafından yola çıkarak, evrim mekanizmaları hakkında yeterli bilgi sahibi olup olmadığı, ben de soru işareti bıraktı. Nedenlerini aşağıda sıralıyorum.
1-Evrimin bir bilinci yoktur, mükemmel canlı diye bir şeyi yaratma peşinde değildir. Zaten mükemmel canlı diye bir kavram da yoktur.
2-Evrim, canlılık olduğu sürece sürekliliğini devam ettirecektir. Şu an bile, tüm canlılar, ara tür veya geçiş formudur.
3-Evrim, yanılgıya düşmüştür veya en doğruyu bulmuştur gibi kavramlar ile tanımlanamaz. Değişen çevre şartlarına en iyi uyum sağlayanlar türler, farklı seçilim baskıları ile hayatta kalır veya yok olurlar.