Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
404 Notfound
404 Notfound
55K UP
Üye 3 Ağustos 2023 2 Cevap
0

Kozmos kitabı burada bilimle mi çelişiyor?

Bilimsel olarak tanrınının olup olmaması evrimle alakasızdır. Bu paragrafta ise tanrının olduğu yerde evrim olamaz diyor değil mi? ben mi yanlış anlıyorum?
365 görüntülenme
Kozmos kitabı burada bilimle mi çelişiyor?
Kozmos kitabı burada bilimle mi çelişiyor?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Evrim diye nicesine sarılmış üye 3 Ağustos 2023

İlgili paragrafta bilimle ilgili bir çelişki yok. ''Büyük Yaratıcı Fikri'' bilimin içerisinde değildir. Yazar bilimin içinden bir konuyu(evrim) kullanarak bilimin dışındaki bir konuya muhalefet etmiş. Tabi Kosmos'un yazıldığı dönem, yazarın içinde bulunduğu çevre ve durum, ilgilendiği konuları ele almadan neden bu yolu tercih ettiğini söylemek zor.

Kozmos'u okumadım ancak diyebilirim ki popüler bilim kitapları, bilimsel makaleler değildir. İçlerinde bilimle ilgili olmayan konular bulunabilir. Kalem yazarın elinde istediği gibi kendi görüşünü ifade edebilir.

Yazarın ilgili paragraftaki yazısı bilimle çelişkili değildir ama bilimle alakalı da değildir.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 7 Ağustos 2023

Carl Sagan'ın anlatmak istediği, en azından benim anladığım şu: Milyonlarca yıl boyunca pek çok türün gelişim gösterip, sonradan türlerin yok olduğu veya başka bir türe evrimleştiği fosil kayıtlarından ve diğer bilimsel verilerden anlaşılıyor. Eğer kudretli bir yaratıcı var ise, deneme yanılma yolu ile pek çok türü yaratıp, sonradan onları yok edip veya başka bir türe evrimleştirmiş olmamalı. "Yaratacaksa en mükemmelini baştan yaratmış olmalıydı" demek istiyor. Benzer sonucu siz de çıkarmışsınız "yaratıcının olduğu yerde, evrim olamaz"

Bu bir fikirdir ve kendi içinde tutarlı yönleri de vardır. Bilimsel popüler kitaplarda bu tür felsefi düşünce, fikir ve önermeler yapılabilir. Sonuçta bu yazı bilimsel bir makale değil. Bilim; yaratıcı, ruh, ölümden sonra hayat gibi, gözlemlenemeyen, veri sunamayan, deney yapılması mümkün olmayan, kavramlar ile pek ilgilenmez. Bu konular olsa olsa, din veya inanç felsefesinin ele alabileceği konulardır.

Sorunuzun cevabı ile alakalı olmasa da, Carl Sagan'ın bu paragrafından yola çıkarak, evrim mekanizmaları hakkında yeterli bilgi sahibi olup olmadığı, ben de soru işareti bıraktı. Nedenlerini aşağıda sıralıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1-Evrimin bir bilinci yoktur, mükemmel canlı diye bir şeyi yaratma peşinde değildir. Zaten mükemmel canlı diye bir kavram da yoktur.

2-Evrim, canlılık olduğu sürece sürekliliğini devam ettirecektir. Şu an bile, tüm canlılar, ara tür veya geçiş formudur.

3-Evrim, yanılgıya düşmüştür veya en doğruyu bulmuştur gibi kavramlar ile tanımlanamaz. Değişen çevre şartlarına en iyi uyum sağlayanlar türler, farklı seçilim baskıları ile hayatta kalır veya yok olurlar.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close