Evrenin tamamı kütleçekim dalgaları ile dolu, yani uzay zaman dokusu olarak tanımladığımız bu yapı hiçbir yerde düzgün değil ve sürekli irili ufaklı dalgalanmalar söz konusu. Gökcisimlerinden bize doğru gelen ışığın görece daha uzun yol kat etmesi mümkündür. Fakat bizler cisimlerin uzaklığını ışığın kat ettiği yolu hasaplayararak yapmıyoruz.
Genelde kullanılan ve en çok bilinen yöntem Paralax yöntemidir (kaynak kısmında detaylıca okuyabilirsiniz): Bu yönteme göre Güneş Etrafındaki yörüngemizde iki farklı refereans noktasına göre yıldız ışığının geliş açıları belirlenir ve biraz geometri, trigonometri bilgisi ile hesaplamak mümkün hale gelir.
Bazı cisimlerin ise; mesela bir karadeliğin arkasından bize ışığı ulaşan galaksinin görüntüsü olması gerekenden daha büyük olabilir. Kütleçekimsel mercekleme olarak tanımladığımız bu olay aslında elinizdeki bir büyüteç gibi davranabilir. Karadelik arkasındaki galaksiyi yay şeklinde upuzun veya olması gerekenden daha büyük şekilde, üstelik iki tane birden görmemize neden olabilir.
Tabi bir de uzay zaman genişlemesi, yani Karanlık Enerji etkisinden de bahsetmek gerekiyor. Aslında gözlemlediğimiz cisimler bizim galaksimizin dışındaki (komşu galasiler hariç) diğer galaksilerin ışığı ise cisim bizden çok daha uzakta olması gerekir. Gene Paralax yöntemi ile bir galaksi ışığının bize geliş açılarına göre 100 milyon ışık yılı ötede olduğunu hesap ettik. Fakat bu ışık kaynağından çıktıktan 100 milyon yıl sonra bize ulaştı, yani cismin 100 milyon yıl önceki halini görüyoruz. Kozmolojik ölçekte 100 milyon yıl süre azımsanacak bir rakam değildir. Bu süre zarfında galaksi Karanlık Enerji etkisi ile çok daha uzağa gitmiş olmalı. Üstelik bulunduğu takım galaksinin yörünge hareketi bizden ters yönde ise çok, ama çok daha uzakta olmalı. Bun anlamda değerlendirdiğimizde evrende gördüğümüz (komşu galaksiler hariç) tüm galaksileri olması gerekenden çok daha yakında görüyoruz. Ancak bunun sebebi ışığın kat ettiği yol değil, ışığın kaynağından çıktıktan sonra bize ulaştığı sürenin çok uzun olmasından kaynaklanır.[1]
Kaynaklar
- S. E. Kuvan. Gök Cisimleri Arasındaki Uzaklıkları Nasıl Ölçüyoruz? Örneğin, Dünya Ile Güneş Arasındaki Mesafe Nasıl Ölçülüyor? - Evrim Ağacı. (3 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı