Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Üye
1

Kötülüğün, iyiliğin yoksunluğu olduğunu, aslında kötülük diye bir şey olmadığını okudum. Peki aslında tam tersi olabilir mi? Olamaz ise neden?

yani aslında neden iyilik kötülüğün yoksunluğu olamasın? Bunu tam tersi kılan durum nedir?
2,356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bir görüşün ne olduğundan çok, nasıl temellendirildiği önemlidir.

Kötülüğün aslında somut olarak var olmadığı, iyiliğin eksikliğine bizim kötülük tanımını uygun gördüğümüz görüşünün de teorik nedensel arka planı bir soru işareti. Büyük ihtimalle, karanlığın; ışığın olmaması üzerinden bir modelleme - alıntı yapılmak istenmiş ancak, teorik anlamda çok geçerli olduğunu söylemek mümkün değil gibi. Sevgi dolu bir ortamda büyüyen birey de kötülük yapabilir. Kimse tamamen iyi, ya da tamamen kötü değildir. İyilik olarak düşündüğümüz bir tavrımız, uzun vadede kötülüğe dönüşebilir. İyi niyetle de kötülük yapılabilir elde olmadan ifade etmek istediğim.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar düz mantık olarak verilen önermenin geçersizliğini analiz etme idi. Bir de işin farklı bir yanı var... O da aslında iyi ve kötü kavramlarının da olmayıp, onları bizim pragmatik zekamızın tanımları olması durumu. Çünkü doğal işleyiş, iyi ya da kötü üzerinden değil, OLMASI GEREKEN üzerinden işlemekte. Türlerin birbirini besin olarak kullanması da, boğulmakta olan başka türe (ya da türdaşına) yardım ediliyor olması gibi bizim iyi ya da kötüye kodlamak için elimizden geleni yaptığımız durumlar, GEREKLİLİK üzerinden gerçekleşir.

Gelişmiş beyin yapısı, olaylara anlam yükleyerek etiketlemeyi, yaşamda kalmada bir kolaylık olarak kullanıyor gibi görünüyor. Aslında olması gerekene teslim olmama, yapacağı faaliyeti seçebiliyor olmak, faaliyetleri negatif ve pozitif olarak ayırmaya neden oluyor. Bir yandan farkındalığın - bilinçli farkındalığın yapılan faaliyetlerde iradeyi kullanma yanı söz konusu iken, diğer yandan bu o kadar karmaşık bir işleyiş ki, yapacak olduğumuz şeye karar vermede kolaylaştırıcı bir etki olarak anlam yüklemeyi tercih ediyoruz.

Aynı anda hem iyiliği hem kötülüğü yapacak iradeyi taşıyor olmak, kötülüğün -iyiliğin olmaması- önermesini yanlışlıyor.

348 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Peter Van Inwagen. An Essay On Free Will. (22 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2021. Alındığı Yer: philpapers.org | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close