Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Köpeklerden neden korkarız yada korkmalı mıyız?

Bu günlerde çok sık karşılaştığımız ve artık rahatsızlık derecesine varan başıboş köpekler.
520 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
7Firudin A.
7Firudin A.
13K UP
Psikoloji öğrencisi

Eğer kastettiğiniz içgüdüsel bir korku anlayışı ise kısaca bu evrimin bize kendimizi savunmamız yani hayatta kalmamız için kazandırdığı bir mekanizmadır ve bu bağlamda bir miktar köpek veya başka benzer bir hayvan korkusu normal ve gereklidir. Ama şiddetli bir korku söz konusuysa bu bir fobidir ve buna yunanca cyno-köpek kelimesinden gelen Cynophobia deniliyor.

Sağlık hizmeti çalışanları, kaç kişinin bu özel fobiye sahip olduğundan emin değil. Bazı araştırmalar, yoğun hayvan korkusunun en yaygın özgül fobi türlerinden biri olduğunu göstermektedir. Ve hayvan fobisi olan yaklaşık her 3 kişiden 1'i köpeklere karşı aşırı bir korkuya sahiptir. Bu fobiden muztarip olan kişiler bir köpeğin havlamasını duyduğunda, bir köpekle ilgili bir film izlerken ya da bir köpeğin olabileceği bir yere giderken şiddetli bir kaygı ya da tam bir panik atak yaşayabilirler. Şiddetli vakalarda, bu bozukluğu olan kişiler, bir köpekle karşılaşmaktan endişe duydukları için arkadaşlarından kaçınır veya içeride kalırlar. Birkaç terapi türü, bu fobisi olan insanlara yardımcı olabilir.[1]

Belediye tarafından aşısı yapılmış ve vücudu temiz(hastalık kapmamak için) sokak köpeklerinden korkmamızı gerektiren bir durum olmadığı kanaatindeyim. Başıboş sokak köpeklerinin ise çoğunluğunun saldırgan olduğunu ve kuduz yapma ihtimalini varsayarsak hayatta kalabilmek adına korku hissimizin tetiklenmesi son derece normal.

Tüm Reklamları Kapat

Nesnelerden ve durumlardan, üç ana yolla korkmayı öğreniriz.Bunlardan biri de bir durumdan korkan diğer insanları gözlemlemektir yani bu kişiye gergin olmayı öğretebilir.[2]

Sosyal medyada başıboş sokak köpeklerinin saldırı haberlerini,videolarını ve saldırıyı yaşayan insanların deneyimlerini izlemek ve okumak bizim gergin olmamıza veya bizde korkunun yaranmasına sebep olabiliyor.

Kaynaklar

  1. Cleveland Clinic medical professional. Cynophobia (Fear Of Dogs): Causes & Treatment. Alındığı Tarih: 11 Mart 2023. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Rachman. (1976). The Passing Of The Two-Stage Theory Of Fear And Avoidance: Fresh Possibilities. Behaviour Research and Therapy, sf: 125-131. doi: 10.1016/0005-7967(76)90066-8. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta, soru ile alakasız ve güvenilir olmayan bir kaynağa dayanarak yorum yapılmıştır.
1
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Köpeklerde bulunan çene yapısı ve ağızın içinde bulunan kocaman dişler hangi canlı türünde olsa korkarız ve korkmamız da doğal. Zamanla dostlarımız haline gelen bu sevimli türden,[1] pek çok kişi artık korkmasa da, korkan kişileri de anlamak gerekir diye düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. Anonim. Dünyanın En Güçlü Çene Basıncına Sahip Köpek Cinsleri. (29 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 11 Mart 2023. Alındığı Yer: Kopekler | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close