Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Komünist ne demek? Bir komünist tam olarak nelere inanır?

11,573 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Evrim Ağacı
Yazar

Bu tür siyasi kimlikleri evrensel olarak tanımlamak ve genelleştirmek zor olsa da, bir nevi "sözlük" tanımı yapacak olursak komünist, kendini "komünizm" olarak bilinen ideolojinin prensiplerine ait gören veya bu ilkeleri destekleyen kişilerin genel adıdır.

Komünizm, tüm mülkiyetin kamuya ait olduğu ve herkesin yetenek ve ihtiyaçlarına göre çalışıp ücret aldığı bir toplumun kurulmasını savunan siyasi ve ekonomik bir ideolojidir. Bu ideoloji, böyle bir sistemin zenginliğin adil bir şekilde dağıtılmasına ve sınıf yapıları ile toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacağı inancına dayanmaktadır.

Komünistler genel olarak kolektif mülkiyet kavramına inanırlar. Özel mülkiyette olann aksine kolektif mülkiyette fabrikalar, toprak ve kaynaklar gibi üretim araçları ortak olarak halka aittir. Birçok komünist tarafından bu, bu kaynakların kapitalistler tarafından sömürülmesini önlemenin ve üretimin toplumun tüm üyelerine fayda sağlamasının bir yolu olarak görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Komünizmdeki bir diğer kritik kavram "sınıfsız toplum" kavramıdır. Karl Marx, tarihi ve siyaseti "sınıf çatışması" perspektifinden yorumlamıştır. Dolayısıyla günümüzdeki sorunların neredeyse hepsinin kaynağında bu çatışmanın yattığı tespitini yapmıştır. Komünizmde "zengin ve fakir" ya da "sömürenler ve sömürülenler" gibi sınıfların bulunmadığı bir toplum kurgulanır.

Teorik olarak komünizm, nihayetinde varılacak devletsiz bir toplum anlayışına da sahiptir. Buna göre bir toplum komünizme hazır hâle geldiğinde artık bir hükümete ihtiyacı olmayacaktır. İnsanlar, devlet düzenine muhtaç olmaksızın kendi kendini yönetebilecektir.

Komünizmin en önemli parçalarından bir diğeri ekonomik eşitlik kavramıdır. Marx, meşhur bir şekilde "Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre" ilkesini savunmuştur. Buna göre bir ülkenin zenginlikleri ve kaynakları insanlar arasında daha eşit bir şekilde paylaşılır.

Komünizm ile ilişkilendirilen bir diğer popüler kavram devrimdir. Aslında komünistlerin hepsi devrimsel değişime inanmazlar; ancak tarihsel olarak pek çok komünist, komünizme geçişin mevcut kapitalist sistemin ve iktidar yapılarının devrimci ve kökten bir şekilde yıkılmasını gerektirdiğine inanmıştır - ve bu da çok sayıda komünist devrimi doğurmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Dediğim gibi bunlar birazcık "kağıt üzerinde" olan ve "teorik" olarak tabir edebileceğimiz ortak notkalar. Bir ideoloji olarak komünizm de diğer bütün ideolojiler gibi tarih boyunca çok çeşitli şekillerde yorumlanmış ve uygulanmıştır; buna bağlı olarak farklı ülkelerde farklı hükümet biçimlerine ve ekonomik sistemlere yol açmıştır. Komünizmle ilgili tartışmalar genellikle Sovyetler Birliği ve Maoist Çin gibi en ünlü uygulamalar üzerinden dönse de, nesnel bir inceleme yapıldığında bunların (ve benzeri birçok örneğin) genellikle komünizmin teorik ideallerinden önemli ölçüde uzaklaştığı, otoriter rejimlere ve ideolojinin orijinal ruhuna aykırı sonuçlara yol açtığı görülecektir.

Sanıyoruz anlaşılması gereken en kritik nokta, "liberal" gibi diğer siyasi/ekonomik terimlerde de olduğu gibi "komünist" teriminin de tarihsel ve siyasi bağlama bağlı olarak farklı anlamlara gelebildiği ve kendilerini komünist olarak tanımlayan insanların genel olarak "komünizm" denen bu ideolojinin hedeflerine ulaşmanın en iyi yolunun ne olduğu hakkında birbirinden köklü biçimde farklı olabilen inançlara sahip olabildiğidir. Dolayısıyla bu konuda yapılacak her sağlıklı tartışmaya, kendini "komünist" olarak tanımlayan birinin bundan tam olarak ne kastettiğini netleştirmesiyle başlanmalıdır (bu, diğer ideolojiler için de aynen geçerlidir).

813 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close