Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kök dışına tam olarak çıkmayan sayıları nasıl hesaplarız?

Kök 5'i ele alalım: bize okullarda 2-3 arasında yer aldığı söyleniyor. Hesap makinesine yazdığımızda ise bize ondalık bir sayı veriyor. Bu sayıyı kendimiz nasıl bulabiliriz?
394 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fяactal .
Fяactal .
25K UP
Bilgisayar mühendisiyim

Bu hesaplamayı yapmak için nümerik analiz metodlarını kullanmanız gerekiyor. Nümerik analiz problemlere yaklaşık sonuçlar elde etmek için kullanılan algoritmalar ve yöntemler geliştiren bir matematik alanıdır.[1] Denklem kökü bulma, diferansiyel denklem çözme, lineer denklem sistemleri çözme, matrislerde özdeğer/özvektör ve determinant hesaplama, fonksiyonların integralini ve türevini hesaplama gibi bir çok problemi makul bir hata payı ile yaklaşık olarak hesaplamak için kullanılır.

Şimdi √5 gibi bir ifadeyi sayısal olarak nasıl hesaplayabileceğimize bakalım. Nümerik analizde bir denklemin kökünü bulmak için farklı yöntemler vardır. Örnek olarak Bisection metodu, Newton-Raphson metodu, False Position metodu ve saire.[2] Burada en kolay anlaşılanı olduğu için Bisection metodunu anlatmak istiyorum.

√5 ifadesini öncelikle bir kök bulma problemi haline getirmeliyiz. Bunu ifadeyi x² - 5 şeklinde yazarak elde edebiliriz. x² - 5 = 0 eşitliğini sağlayan pozitif x kökü bizi √5'in değerine götürecek.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ifadenin kökünün 2 ve 3 arasında olduğunu biliyoruz. Kökü bulmak için ilk adımda bu iki sayıyı kullanacağız. Bu sayıların ortasındaki sayıyı bulmak için (2+3) /2 hesabını yaparak 2.5 değerini alacağız. Sonra fonksiyonda x gördüğümüz yere 2.5 yazacağız.

2.5² - 5 = 1.25

Cevap pozitif çıktı. Bu demek oluyor ki aradığımız cevap 2 ile 2.5 arasında. Önceki işlemdeki 3 sayısını iptal edip yerine yeni 2.5 sayısını yazacağız. (2+2.5)/2 = 2.25.

2.25² - 5 = 0.0625

Tüm Reklamları Kapat

Yine sonuç pozitif. Demek ki aradığımız kök 2 ile 2.25 arasında. Bu sefer önceki 2.5 sayısı yerine artık yeni 2.25 sayısını yazacağız. (2+2.25)/2 = 2.125.

2.125² - 5 = -0.484375

Sonucumuz negatif. Bu sefer de 2 sayısını çıkarıp yerine 2.125 yazacağız. Kökümüz 2.125 ile 2.25 arasında. (2.125+2.25)/2 = 2.1875. Bu şekilde aradığımız kökü iki sayının arasına sıkıştırıyoruz ve gittikçe aralığı daraltarak gerçek cevaba yaklaşıyoruz.

Aşağıdaki tablo √3 sayısı için aynı işlemi 12 iterasyon boyunca tekrarlayınca çıkan sonucu gösteriyor.

Kaynaklar

  1. mathworks. What Is Numerical Analysis?. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2023. Alındığı Yer: mathworks | Arşiv Bağlantısı
  2. mathforcollege. Topics Of Numerical Methods. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2023. Alındığı Yer: mathforcollege | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close