Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Klasik roman okumanın, beyin üzerinde somut, bilimsel olarak incelenmiş bir etkisi var mı?

656 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Kitap okumanın insanların zekâ seviyesini yükselttiği bilinen bir gerçek ama bilirsin ki klasik eserler o dönemde ki insanların gelecek nesillere bıraktıkları baş yapıtlardır. Klasik eserler genellikle dilde olgunlukları , her insan topluluğunun kültür birikimi ve sosyal yapılarının karakterlere serpiştirmeleri , okuyucunun dahi bu karakterle kendilerini özdeşleştirdiği eserler sunmuşlardır. Klasik tür okumayı sadece beyinsel açıdan bakmak yerine insanın ilgilerini ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan fakat her şeyden önce zevkle okunan eserler olduğu aşikardır.

Klasiklerin okurların duygusal zekâlarını nasıl etkilediği konusunda son birkaç yıldır bilim insanlarının üstüne eğildikleri bir araştırma konusu olmuş. Yapılan testler ve incelemeler sonucunda klasik eser okuyucularının duygusal zekalarını, yani kendi duygularını anlayıp idare edebilme yetilerini gerçekten de artırdığını göstermiş. Hatta test ve incelemelerden önce okurlara beyin taramaları yapılmış okumaları için süre verilen okurların klasik eser okuduktan sonra beyinlerinin duygulardan sorumlu bölmelerinin daha aktif ve bazen büyüdükleri açıkça göze çarpmış. Bilim adamlarına göre iyi bir klasiği okumak, nörolojik bir bakış açısından insanların beynindeki bağlantıları ve beynin işlevselliğini güçlendiren bir şey.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bakarsan kitap okumak hem psikolojik acıdan hem sağlık açısından, hem beyinin işlevselliği açısından hem bir insanın olaylara bakışı açısından insanı tamamen değiştiren ve yeni biri olma konusunda en büyük etkendir. Ayrıca bir kitabın sayfasından okuduğumuz kelimeler bile bir bireyin söz dağarcığının genişlemesinde ve yeni kelimeleri öğrenip o kelimelerin anlamlarını öğrenmesi açısından epeyce yararlı.[4]

[2]

[1]

Kaynaklar

  1. Safa Karakılıç ve Selahattin Arslan. Kitap Okumanın Öğrencilerin Matematik Başarısı Ve Problem Çözme Becerisi Üzerine Etkisi. Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  2. Mahir Kalfa. Klasik Eserler Ve Klasik Eserlerin Eğitsel İşlevi. Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  3. Zeynep Şen. Klasikleri Neden Döne Döne Okumalıyız?. Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: sabitfikir | Arşiv Bağlantısı
  4. Bülent Yılmaz. Okumanın Nörobiyolojisi. Alındığı Tarih: 5 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close