Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Klasik müzik dinleyenler neden olayları daha sakinlikle karşılar?

Klasik müzik dinleyenlerin genelde sakin bir kişiliğe sahip olması bence tesadüf değil. Peki bu klasik müzik; limbik sistemi mi etkiliyor, parasempatik sinirlerin etkisini mi arttırıyor veya sempatik sinirlerin etkisini mi azaltıyor(karakter sınırı çok az, hiçbir şey sığdıramadım buraya ancak bu kadar oldu)
2,311 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mutlu Paksoy
Mutlu Paksoy
50K UP
Amatör olarak yapmış oldugumuz klip sekapark izmit

Hocam sorunuz için öncelikle teşekkürler Bence muziğin deyil ses frekanslarının canlılar uzerınde etkisi var 2018 de hazırlamış oldugumuz videoda ki köpeği goruyomusunuz o kepek sahibi olmadıgımız halde muzığe sarkıya geldi

bence ses dalgaları ile alakalı sadece ona baglayamayız nasılkı atomlar bırlesebılıyorsa

insanlarıda bırşeyle aynı ozelığe guruplandırıyor buna inanır saygılar sunarım

Tüm Reklamları Kapat

461 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vermem. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersin Ozturk
Amatör müzisyen.

Klasik müzik dinleyenlerin olup bitenleri daha rahat karşıladıkları şeklinde bir genelleme yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum, ama klasik müziği çok seven ve şu sıralar dünyada olanlara oldukça sakin bakabilen biri olarak bu soruya kendimce yanıt vermek istedim.

Klasik müziği rahatlatıcı, sakinleştirici bir müzik olarak görmek çok tutarlı olmayabilir. Bu müziğin tarihteki genel hedef kitlesinin çoğu zaman Avrupa'nın seçkinleri olduğunu unutmayalım. Saray ortamında çalınacak bir müziğin elbette hem enstruman tınıları açısından hem de harmonik olarak neredeyse mükemmel olması şaşırtıcı değil. Osmanlı saraylarındaki orkestralara da "İnce Saz" denirmiş, çünkü zarif bir müziktir ortaya koydukları. Klasik müzikte işlenen konu ister acı bir aşk hikayesi olsun, ister dini duygular; kompozisyonlar neredeyse her zaman zariftir. Bu zerafet çoğu zaman oldukça derin çok sesli harmoniler ile ortaya çıkıyor. Farklı harmoni öğelerinin ardarda dizilimi de kompozisyonlara gerçek karakterini veriyor.

Gerçek anlamda klasik müzik sever birini de tamamen kendi bakış açımdan tanımlayacak olursam; bu kişi ödev yaparken youtube'tan Vivaldi 4 mevsim dinleyen yeğeniniz değil, cep telefonundan "Adagio for strings" çalan teyzeniz değil, size msn messenger üzerinden Bach - Air yollayan lisedeki aşkınız da değildir. Bu türün gerçek takipçileri, müziğin içindeki mimari ve hikaye ile bütünleşebilen, sadece melodileri değil fakat müziğin harmonik dokusunu da içselleştirebilen, bu eserlerin tarihsel hikayelerine ve bestecilerine de kıymet veren insanlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki sorunun önermesini (klasik müzik dinleyenler olayları sakinlikle karşılar..) belki biraz destekleme açısından şöyle bakabiliriz bu duruma: eğer harmoniyi şu anda olanlar, kompozisyonun genel yapısını da bir süreç olarak düşünürsek; 60 kişilik bir orkestranın tüm notalarını içselleştirip 40 dakikalık bir hikaye ile bütünleşebilen bir insanın hem anlık hem de daha uzun süreçler açısından analiz yeteneği belki daha iyi olabilir. Bir harmoni ne kadar gergin ve belirsiz olursa olsun, çok büyük ihtimalle daha stabil bir harmoniye çözülecektir. Bazen Mozart eserlerindeki gibi 2 dakikada olur, bazen de Wagner dokunuşlarıyla 3 saati bulabilir belirsizlikler ve çatışmaların çözülmesi. Dinleyiciye rahatlık verici stabil harmonileri pek kullanmayan, hikayesini alışıldık şekillerde anlatmayan Stranvinski bile ama iyi ama kötü bir yere bağlar hikayenin sonunu.

Bir Wagner sever olarak, şu sıralar global olarak yaşadığımız sorunların 2 dakikada sonuca kavuşmayacak derecede büyük olduğunu düşünüyorum. Ama bu hikaye de bir şekilde sona erecek. Hikayenin bir parçası olmaktan yakınmak yerine, acısıyla tatlısıyla süreci yaşayın!

404 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Dumankaya
Üye-Okur

Klasik müzik dinleyen insanlar başkalarından daha rahattır.Klasik müziğin bir çok yararı vardır.Özellikle de sakin olmaya eğilimli bir müzik türüdür.y

Klasik Müziğin yararları :

1-Kan basıncını azaltır.

Tüm Reklamları Kapat

2-Depresyon ile Mücadelede iş görür.

3-Klasik Müzik insanı daha zeki bir hale getirebilir.

Daha fazla bilg iiçin kaynak vereceğim.

326 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Musiccomph. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close