Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Yüklü Soru 1 moderatör tarafından eklendi
Argümana doğrulanmamış varsayım veya varsayımlar katmaktır.
  • 1. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Fiziksel güç ve zeka arasında nedensel bir ilişki bulunur.
  • 2. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Fiziksel güç ve kısa boy, zekilik ile ilişkilidir.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    O halde soru; kısa, zayıf, kas yapısı olarak güçsüz erkeklerin kas yapısı güçlü, uzun, kalıplı erkeklere göre daha zeki olduğu yükü ile sorulmalıdır.
2
Mantık Hatasını Göster
Anonim
Anonim Üye
2

Kısa, zayıf, kas yapısı olarak güçsüz erkeklerin kas yapısı güçlü, uzun, kalıplı erkeklere göre daha zeki olmasının sebebi nedir?

1,531 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu konuda bir neden-sonuç ilişkisi yanılsaması var.

Genetik olarak zeki olmak diye bir şey olup olmadığı şüpheli. Yani zeki insanların çocuğu zeki olur, zeki olmayan insanların çocukları aptal olur diye bir ayrım yok.

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel özelliklerin çoğu ise kalıtsal gerçekten. Anne baba uzun ve iri ise çocuğun küçük olması daha düşük olasılık, geçmiş atalarından gelen bir genetik etki yoksa.

Buna göre zeka, direk beden yapısı ile ilgili diyemeyiz. Gayet zeki bir ton iri yarı insan var zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Ama esas nokta, günlük hayata baktığımızda gerçekten böyle bir ayrımın var olması. Bunun temel sebebi de şu: Bu ikisinin de belirli açılardan sonradan geliştirilme şansı var ve insan doğuştan hangi açıdan daha avantajlı ise zaten yaşamı boyunca ona yatırım yapar genelde. Bu nedenle zaten zeki olanlar, yaşamları boyunca bedenlerine yatırım yapmıyor, bu nedenle bedenleri daha zayıf oluyor. Doğuştan çok zeki bir çocuğu, yüksek olasılıkla beyni ile üretim yapacağı bir alana yönlendirirsiniz. Doğuştan bedensel avantajı olan bir çocuğu da bedensel meslek ve üretimlere.

Bu nedenle de hayatı boyu beyni ile çalışan biri bedenini ancak yaşamını sürdürecek ve mesleğinin gerektirdiği kadar kullanır. Bu nedenle de bedeni ancak o amaçla biçimlenir. Ancak bedeni ile çalışan biri de beynini yaşamını sürdürecek ve mesleğinin gerektirdiği kadar kullanır. Bu nedenle de beyni de o amaçla biçimlenir. Bu ikilikte ne beyni işe çalışan illa çelimsiz, ne bedeni ile çalışan illa aptal olur demektir. Ama bu temel yaşamsal ve profesyonel farklılık da belirli ayrımlara neden olur. Ve işte bu nedenle çevremize baktığımızda böyle bir ayrım görüyoruz. Bu nedenle Celal Şengör, İlber Ortaylı gayet kilolu, hareket etmekte zorlanan, bedensel olarak pek sağlıklı ya da gelişkin görünmüyorlar mesela. Ama Michael Jordan, Clint Eastwood daha çok bedenleri ile çalışarak hayatları geçirmiş kişiler oldukları için geçkin yaşlarına rağmen fiziksel olarak inanılmaz derecede iyiler. Ama bunun sebebi Celal'la İlber'in doğuştan çelimsiz, Micheal'la Clint'in aptal olması değil. Özellikle bu kişileri örnek veriyorum ki Micheal da Clint de gayet zeki tipler. Öne çıkan vasıflarının belirli mesleklere ve uzmanlaştıkları mesleklerin gerekliliklerinin de fiziksel sağlığa daha fazla ihtiyaç doğurması. Hiç şüpheniz olmasın ki Celal ya da İlber'i çocuk yaşta spora ya da oyunculuğa, Michael ya da Clint'i çocuk yaşta bilime yönlendirseydiniz yine başarılı olurlardı. Burada ise devreye karakter, cesaret, irade, çalışma, azim, yetenek gibi olgular giriyor. Ve bunlar ne zeka ne beden.

Özetle... İnsan biraz da neye yatırım yaptığınız ile biçimlenen bir makine. Ve çok fazla bileşenden oluşuyor. Ayrımlar, dinamikler pek net değil. Hayli karmaşık. Çizgileri pek sert çekmemek gerekiyor.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

107 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close