Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Er
Üye
3

kirpik nasıl oluşmuş olabilir?

Göz ışığa duyarlılıktan, kulak sese vs peki kirpikler nasıl oluştu yani gözlerimizi sineklerden koruyan kıllar üstelik vücudumuzun herhangi bölgesindeki kıllar gibi de değiller. Dış etken olan sinekler vücuda nasıl bir etki yapmış olabilir ki vücudunuz bunlara karşı bir koruma mekanizması oluşturmuş olabilir?
409 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Georgia Institute of Technology'den bir grup bilim insanı kirpiklerin memeli türlerinde ne işe yaradığını anlamak için çalışma başlattılar. Çalışma çerçevesinde araştırmacılar yapay kirpikleri rüzgar tüneli içerisinde test ettiler.

Ekip küçük bir rüzgar tüneli oluşturdular ve üç tür yapay kirpiği ( insan saçından yapılmış ) teste tabi tuttular. Her halkanın içerisinde dört milimetre (mm) derinliğe sahip küçük bir alüminyum disk bulunuyor. Araştırmacılar disklerin içerisini su doldurarak göz yuvarlağının yüzeyine benzer bir bir yapı oluşturuyorlar. Daha sonra, rüzgar tünelinde, bu göz yuvarlağına benzeyen yapılara 10 dakika boyunca hava üflüyorlar ve bir yandan da su dolu diskin ağırlığını ölçerek buharlaşmayı hesaplıyorlar. Hava geçirmez halkada en az buharlaşma meydana geliyor fakat görüşün büyük bir bölümünü de engelliyor. Göz yuvarlağına en kolay görüşü sağlaması açısından en iyi kirpikler insanda bulunuyor.

Neden Kirpiklerimiz Var?
Neden Kirpiklerimiz Var?
Neden Kirpiklerimiz Var?

Kirpiklerin, gözü; toz, polen ve diğer partiküllerden koruyup korumadığını anlamak için yapılan bir başka testte, araştırmacılar diskleri çıkararak, alt kısma emici kağıtlar koydular. Sonrasında kağıdın etrafına yapay kirpikleri yerleştirdiler ve tekrardan rüzgar tüneline soktular. Partiküllere benzetebilmek adına araştırmacılar yoğun bir sis ayarladılar ve tünel içerisine doğru gönderdiler. Bu testlerde kağıt deneme öncesinde ve sonrasında fotoğraflandı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma neticesindeki bulgular ise şu şekilde: kirpikler havada uçuşan tozların göz yuvarlağına ulaşmasını yüksek oranda düşürüyor ve göz sıvısının buharlaşmasını engelliyor. Hatta uzun kirpikler daha etkili çalışıyorlar. Peki bu insanların gözlerini korumak için kozmetik kirpiklere mi dönmeliler anlamına mı gelir? Makaleye göre; araştırmacılar bunun ekstra araştırma gerektiren bir alan olduğunu söylüyorlar. Öte yandan makalede; az boşluklu yapıya sahip yapay kirpik kullanımının göze ekstra bir koruma sağlayabileceği ve bununla birlikte de göz kurumasının azaltılabileceği yazılmış.

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimfili.com. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close