Neden Kirpiklerimiz Var?
Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı kirpiklerin görevini anlamak istiyordu. Bu nedenle, yapay kirpikleri bir rüzgar tüneline sokarak test ettiler. Çünkü... Neden olmasın?
Bir mühendislik öğrencisi olan Guillermo J. Amador’un liderliğini üstlendiği ekip ufak bir rüzgar tüneli oluşturdu ve yapay kirpikleri test etti. Bu yapay kirpiklerinden birisi bildiğimiz insan kılından yapılmış, gerçek kirpiklerdi. Bir diğeri için sentetik ağ kullanılmıştı. Sonuncusu ise su geçirmez kağıttan yapılmıştı. Her bir kirpik, bir halka içine oturtularak, ortasına küçük aluminyum diskler yerleştirildi. Bu disk, su ile doldurularak göz-benzeri ıslak bir yüzey oluşturuldu. Bu düzeneği aşağıda görebilirsiniz:
Bunları tünelin içerisine koyduktan sonra yapıların içerisindeki suyun buharlaşma miktarlarını ölçtüler. En az buharlaşma su geçirmez kağıtta oldu; fakat bu yapı aynı zamanda görüşü engelliyordu - dolayısıyla biyolojik olarak işlevsizdi. Yapılar tüm kriterlere göre kıyaslandığında, tahmin edilebileceği gibi, en uygun yapının insan kılından yapılmış kirpikler olduğu anlaşıldı. Yani bizim sahip olduğumuz kirpikler...
Yapılan bir diğer kıyaslama ile de insan kirpiklerinin, gözü kirden polenden ve diğer yabancı parçalardan, diğer yapılara nazaran daha iyi koruduğu ortaya çıktı. Bunu ölçmek için ise ekip yapay kirpikleri bir kağıdın etrafına yerleştirdi ve tünele geri koydu. Nemlenmeyi ayarlamak için yoğun sis kullanıldı ve bu sisi tünelin içine gönderildi. Bu testten önce ve sonra kirpiklerin yerleştirildiği kağıdın fotoğrafı çekildi.
Sonuçları şöyle özetlenebilir: Gözün genişliğinin üçte birini oluşturan kirpikler, göze gelen havanın yarısını kesiyor ve gözde olan buharlaşmanın yarısına engelliyor.
Öyleyse insanlar gözlerini korumak için kozmetik kirpiklere dönüş yapmalı mı? Bunun cevabı için henüz erken. Çünkü daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Fakat şunu da ekliyor ekip,
Az delikli ve kavisli kirpikler takmak daha fazla koruma sağlayabilir ve göz kuruluğunu azaltabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
- G. J. Amador. (2015). Eyelashes Divert Airflow To Protect The Eye. Journal of the Royal Society Interface. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 15:56:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3916
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.