Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kırmızı ve beyaz çiçekli bireylerin çaprazlanması sonucu kesinlikle heterozigot olanlar hangileridir? (2012 YGS Fen Soru-35)

400 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Cevap: B

Pedigrilerde (soy ağaçlarında) önemli olan çaprazlamalar sonucu oluşan yavruların ve özelliklerinin belirlenmesidir. Dolayısıyla bireyler arasındaki bağlantıların takibi dikkatle yapılmalıdır. Ayrıca kırmızı rengi veren alelin, beyaz renge tam baskın olduğu soruda verilmiştir. Buna göre, eğer ki kırmızı renk aleli "K" ile, beyaz renk aleli "k" ile gösterilecek olursa:

Tüm Reklamları Kapat

  • KK = Homozigot Kırmızı
  • Kk = Heterozigot Kırmızı
  • kk = Homozigot Beyaz

olacaktır.

Buradan çıkan sonuç bir birey beyaz renkliyse kesinlikle "kk" genotipine sahip olmak zorundadır. Ancak kırmızı renklilerin genotipleri ilk bakışta anlaşılamaz; homozigot da olabilirler, heterozigot da.

Tüm Reklamları Kapat

En üstte, beyaz (kk) ile kırmızı (K?) bireylerin çaprazlanmasından beyaz (kk) bir birey doğmuştur. Bu durumda kırmızı olan bitkiden KESİNLİKLE çekinik alel (k) gelmek zorundadır. Eğer o birey homozigot kırmızı olsaydı, çekinik aleller bir araya gelemeyecek ve asla beyaz birey oluşamayacaktı (mutasyonlar ve benzeri genetik değişim yaratıcı mekanizmalar göz ardı ediliyor).

Bu durumda I numaralı bireyin genotipi belirlenmiştir: Kk = Heterozigot Kırmızı

İkinci sırada beyaz (kk) ile bilinmeyen bir kırmızı (K?) bireyin çaprazlanmasından iki adet kırmızı (K?) birey oluşmuştur. Bu noktada III numaralı bireyin genotiği ile ilgili bir yorum yapmamız mümkün değildir. Çünkü doğan yavru kırmızı renklidir ve genotipi bilinmemektedir. III numaralı bireyde bulunan tek kırmızı alel (K), kırmızı yavrular vermeye yeterlidir. Ancak diğer alelin belirlenmesi için, çok sayıda çaprazlanma yapılmalı ve sonuçlara bakılmalıdır. Yeterince denemeden sonra yavruların %100'ü kırmızı olursa III numaralı bireyin KK genotipine sahip olduğu söylenebilir. Ancak çaprazlamalarda bir miktar beyaz renkli yavru oluşursa, Kk genotipi olduğu kesin bir şekilde söylenebilecektir. Fakat soruda tek yavru, kırmızı olarak verildiği için, bir yorum yapılamaz.

III numaralı bireyle ilgili genotip yorumu yapılamasa da, II numaralı bireyin varlığından ötürü IV numara hakkında net bir yorum yapılabilir. II numaralı bireyden mutlaka çekinik alel (k) gelecektir. Dolayısıyla IV numaralı birey, kırmızı olduğuna göre Kk genotipine sahip olmak zorundadır. Bu sebeple IV numara hakkında kesin bir yargıya varılabilir.

III numaralı bireyle aynı sebeplerle V ve VI numaralı bireylerle ilgili olarak da genotip yorumu yapılamaz. IV numaralı birey heterozigot olsa da, V numaralı bireyin genotipi, sadece tek bir kırmızı yavruya bakılarak belirlenemez. Çok sayıda deneme yapılmalı ve bundan sonra oranlara göre bir yargıya varılmalıdır.

Dolayısıyla sadece I ve IV numaralı bireylerin KESİNLİKLE HETEROZİGOT oldukları söylenebilir.

137 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close